Akcije kompanije ipak zabeležile pad na ljubljanskoj berzi

Cinkarna Celje udvostručila profit u prvom kvartalu 2022. godine

BiznisEUU fokusuVesti

23.5.2022 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cinkarna Celje udvostručila profit u prvom kvartalu 2022. godine Cinkarna Celje udvostručila profit u prvom kvartalu 2022. godine
Slovenačka hemijska industrija Cinkarna Celje saopštila je da se njena dobit više nego udvostručila u prvom kvartalu 2022. godine sa 7,4 miliona evra koliko... Cinkarna Celje udvostručila profit u prvom kvartalu 2022. godine

Slovenačka hemijska industrija Cinkarna Celje saopštila je da se njena dobit više nego udvostručila u prvom kvartalu 2022. godine sa 7,4 miliona evra koliko je iznosila prošle, na 15,6 miliona ove godine.

Prihod od prodaje kompanije porastao je 31,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 66,3 miliona evra u periodu od januara do marta.

„To je rezultat dobrog obima prodaje i povećane cene na tržištu titanijum-dioksida. Na ovaj način smo uspeli da prevaziđemo visok rast cena sirovina i energenata. Odlični poslovni rezultati nam omogućavaju da se uhvatimo u koštac sa velikim poslovima na održiv način, orijentisani na dugoročne projekte“, naveo je predsednik Upravnog odbora (UO) Aleš Skok.

Poslovni prihodi (EUR):
175.779.045,00 (2020)
Broj zaposlenih:
838 (2020)

Kako je navedeno u saopštenju kompanije, u Cinkarni Celje većina aktivnosti je usmerena na održivi razvoj. Između ostalog, priprema se osnova za izračunavanje karbonizacije, a najveću investiciju u obnovljive izvore energije do sada predstavljaju solarne elektrane ukupna snage 1,5 megavat časa.

Ipak, investicije su, sveukupno, smanjene za 19,6 odsto na 1,8 miliona evra, dodaje se.

Podsetimo, Cinkarna Celje je osnovana 1873. godine. Osnovna delatnost joj je proizvodnja i plasman titanijum-dioksida, a predstavlja jednog od najvećih izvoznika u Sloveniji. Njene akcije su na Ljubljanskoj berzi završile na ceni od 278 evra, što je pad od 2,1 odsto.

Ovaj pad, prema pisanju Seebiza, uzrokovan je zatvaranjem obe ukrajinske fabrike titan-dioksida.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...