Vrednost švajcarskog zajmodavca porasla za 3,2 odsto

Credit Suisse prikupila četiri milijarde franaka prodajom akcija

BankeNovacVesti

9.12.2022 12:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Credit Suisse prikupila četiri milijarde franaka prodajom akcija Credit Suisse prikupila četiri milijarde franaka prodajom akcija
Švajcarska banka Credit Suisse prikupila je četiri milijarde franaka (4,3 milijarde dolara), čime je generalni direktor Ulrih Kerner (Ulrich Koerner) dobio sredstva potrebna da... Credit Suisse prikupila četiri milijarde franaka prodajom akcija

Švajcarska banka Credit Suisse prikupila je četiri milijarde franaka (4,3 milijarde dolara), čime je generalni direktor Ulrih Kerner (Ulrich Koerner) dobio sredstva potrebna da započne sprovođenje rekonstrukcije poslovanja svetskog zajmodavca.

Investitori su pristali da otkupe 98,2 odsto akcija stavljenih na prodaju u kako bi banka prikupila 2,24 milijardi franaka, navodi Credit Suisse u saopštenju. Ostatak akcija će biti prodat na tržištu po ceni ili iznad ponuđene cene od 2,52 franka po akciji, piše Bloomberg. 

Druga faza prikupljanja kapitala bila je izdavanje prava. Firma sa sedištem u Cirihu već je prikupila 1,76 milijardi franaka kroz privatno plasiranje investitorima. Među njima je i Saudijska nacionalna banka, koja će postati najveći deoničar banke sa tek nešto ispod 10 odsto.  

Credit Suisse povećava svoje finansije kako bi ublažio zabrinutost investitora nakon milijardi gubitaka u protekle dve godine, nedavnih odlaska klijenata i odliva sredstava. 

Sredstva će pomoći u plaćanju izlaska iz velikih delova njene investicione banke i otpuštanja 9.000 radnih mesta. Oslabljen od godina skandala i pogrešnih koraka, Credit Suisse je upozorio na peti uzastopni neisplativ kvartal.

Vrednost Credit Suisse porasla je 3,2 odsto u Cirihu. Nove akcije će biti puštene u prodaju u petak 9. decembra na Švajcarskoj berzi. 

Prošle nedelje su akcije pale na rekordno nizak nivo od oko 2,67 švajcarskih franaka, malo iznad cene od 2,52 franka za prava pretplate koju je Credit Suisse ponudio postojećim investitorima. Banka je dala cenu sa popustom od oko 32 odsto na vrednost akcija nakon predstavljanja strategije u oktobru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...