Švajcarski zajmodavac u četvrtom kvartalu otpušta 2.700 radnika na globalnom nivou

Credit Suisse ukida radna mesta u Kini

BankePoslovanjeSvetVesti

23.11.2022 09:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Credit Suisse ukida radna mesta u Kini Credit Suisse ukida radna mesta u Kini
Švajcarska grupa Credit Suisse će u svom sektoru investicionog bankarstva u Kini ukinuti najmanje trećinu radnih mesta, a otkaze će dobiti i oko 40... Credit Suisse ukida radna mesta u Kini

Švajcarska grupa Credit Suisse će u svom sektoru investicionog bankarstva u Kini ukinuti najmanje trećinu radnih mesta, a otkaze će dobiti i oko 40 odsto zaposlenih iz istraživačkog sektora. Ova odluka dolazi samo dva meseca nakon što je švajcarski zajmodavac pristao da potroši 160 miliona dolara kako bi u potpunosti kontrolisao svoje poslovanje sa hartijama od vrednosti u drugoj ekonomiji sveta.

Nakon niza otpuštanja u regionu ranije u toku novembra, zajmodavac sa sedištem u Cirihu ove nedelje će ukinuti 25 radnih mesta u investicionom i 10 u istraživačkom sektoru u Kini, navode izvori koji žele da ostanu anonimni jer ovi podaci još uvek nisu javni, piše Bloomberg.

Ova odluka je doneta u okviru plana Credit Suisse da u četvrtom kvartalu otpusti 2.700 zaposlenih u svojim poslovnicama širom sveta.

Veliki ciklus otpuštanja koji zajmodavac sprovodi u Kini dolazi u nezgodnom trenutku za ovu firmu, koja takođe traži odobrenje za stoprocentno vlasništvo nad svojim poslovanjem sa hartijama od vrednosti u ovoj zemlji, dok pokušava da se izbori i sa odlaskom talenata i globalnom krizom.

Zajmodavac još uvek čeka konačno odobrenje za proširenje obima poslovanja u Kini, iako je prošlo više od dve godine otkako je dobila većinsko vlasništvo nad ovim delom poslovanja.

Otpuštanjima grupa prekida ciklus zapošljavanja koji je počeo pre dve godine. Tada je bivši generalni direktor Credit Suisse Tomas Gotštajn (Thomas Gottstein) obećao je da će utrostručiti broj zaposlenih u Kini u roku od tri godine, ukazujući tako na ambicije grupe da poveća udeo na tržištu.

Kineske regulatorne mere i politika nulte tolerancije na virus Covid-19  dovele su do pada prodaje akcija u inostranstvu od skoro 90 odsto. Kineski međunarodni portfolio ove godine, po prvi put u više od dve decenije, beleži gubitke, koji se prema proračunima firme Morgan Stanley procenjuju na više od 100 milijardi dolara. U periodu od 2020. do 2021. zabeležen je priliv od 200 milijardi dolara.

Švajcarski zajmodavac prolazi kroz sveobuhvatnu reviziju poslovanja, nastojeći da smanji troškove za 2,5 milijardi franaka (2,5 milijardi dolara) i da do 2025. godine ukine 9.000 radnih mesta, kako bi smanjio gubitke nastale usled niza skandala i pogrešnih koraka rukovodstva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...