Usled loših izgleda za prihode ubrzava smanjenje troškova

Credit Suisse verovatno otpušta više zaposlenih od planiranog broja

BankeNovacSvet

3.12.2022 15:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Credit Suisse verovatno otpušta više zaposlenih od planiranog broja Credit Suisse verovatno otpušta više zaposlenih od planiranog broja
Globalna investiciona banka Credit Suisse ubrzaće smanjenje troškova najavljeno pre samo nekoliko nedelja, istakao je predsednik banke Aksel Leman (Axel Lehmann), pošto odlivi klijenata... Credit Suisse verovatno otpušta više zaposlenih od planiranog broja

Globalna investiciona banka Credit Suisse ubrzaće smanjenje troškova najavljeno pre samo nekoliko nedelja, istakao je predsednik banke Aksel Leman (Axel Lehmann), pošto odlivi klijenata i usporavanje aktivnosti utiču na njene očekivane prihode.

„Zaista udvostručujemo izvršenje“, izjavio je on u intervjuu za Bloomberg u petak. Ovo je došlo dan nakon što je Reuters citirao izvore koji su naveli da je banka u nevolji, te je tražila načine da ubrza štednju, prenosi The Business Times pozivajući se na Reuters.

Credit Suisse je u oktobru saopštio da namerava da smanji troškove za oko 2,5 milijardi švajcarskih franaka (2,53 milijardi evra) na 14,5 milijardi švajcarskih franaka (14,7 milijardi evra) do 2025. godine.

„Definitivno prelazimo 1,2 milijarde švajcarskih franaka (1,21 milijarda evra) do kraja sledeće godine. Zato pokušavamo da implementiramo promene unapred, a ne unazad“, naglasio je Leman.

Anonimni izvori smatraju da će ove uštede verovatno uključiti više otpuštanja zaposlenih nego što je to ranije najavljeno za prvi talas smanjenja. Naime, u oktobru je iz ove banke saopšteno da je u planu otpuštanje 9.000 od 52.000 zaposlenih, koliko ih je u to vreme bilo.

Iz Credit Suisse odbili su da komentarišu otpuštanja u Hong Kongu, ali su dva izvora otkrila da će oko pet odsto zaposlenih u privatnom bankarstvu u azijskom finansijskom centru biti otpušteno. Dodali su da se to odnosu uglavnom na bankare srednjeg i nižeg ranga, kao i da su rezovi troškova u Hong Kongu uključivali one koji su povezani sa kineskim poslovanjem banke za upravljanje bogatstvom.

Singapur je drugo središte bogatstva Credit Suisse u Aziji. Čelnici Credit Suisse banke ranije su naveli da banka već pravi korake u aktivnostima smanjenja troškova, prateći jasnu mapu puta za izvršenje.

Tada je rečeno da će eliminisati 2.700 radnih mesta, kako bi sa investicionog bankarstva stavio veći fokus na globalno upravljanje bogatstvom i imovinom.

Međutim, u poslednjih šest nedelja do 11. novembra, klijenti ove banke povukli su šest procenata sredstava koja su pod njenom upravom. Ovaj odliv doveo je do pada likvidnosti, a povlačenje klijenata utiče i na same prihode banke.

Ipak, Leman je u četvrtak istakao da je vrlo mali broj klijenata u potpunosti napustilo banku. Tog dana su akcije ove banke pale na rekordno nizak nivo, blizu ponuđene cene od 2,2 milijarde za prava na emisiju švajcarskih franaka, koja je potrebna za stabilizaciju njenih finansija.

Novi krug rezova troškova u privatnom bankarstvu signalizira na izazove sa kojima se Credit Suisse suočava dok se okreće ka bankarstvu za bogate.

 • MADMAX

  4.12.2022 #1 Author

  Klijenti im odlaze oni otpuste običnog radnika, valjda menadžment treba da dobije otkaz.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  4.12.2022 #2 Author

  Mozda je razlog to što se u regionu klijenti više opredeljuju ka kineskim investitorima i investicionu bankamq.

  Odgovori

 • ZVE84

  4.12.2022 #3 Author

  Sve firme zbog aktuelne situacije otpuštaju svoje zaposlene u vode u propast.

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  4.12.2022 #4 Author

  Meni se čini kao „nevolje u raju“ situacija…

  Odgovori

 • MARKO7

  4.12.2022 #5 Author

  Šta li će to biti kad oni otpuštaju radnike..

  Odgovori

 • Milovan94

  4.12.2022 #6 Author

  Zbog krize koja je zahvatila ceo svet otpuštanja su neminovna

  Odgovori

 • Dragana

  4.12.2022 #7 Author

  Moraju da prilagodjavaju svoju politiku poslovanja

  Odgovori

 • kaćica

  4.12.2022 #8 Author

  Pa dobro znaju koliko im radnika treba

  Odgovori

 • Emilija

  4.12.2022 #9 Author

  Nazalost zbog krize ne mogu svibzadrzato radna mesta

  Odgovori

 • VILENJAK

  4.12.2022 #10 Author

  Teška situacija sustiže i velike kompanije!

  Odgovori

 • GOCA BG

  4.12.2022 #11 Author

  Cim ih otpustaju jasno je kakva je situacija…

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  4.12.2022 #12 Author

  Ma koliko se činilo da je situacija loša, verujem da će svi ti ljudi pronaći za sebe samo bolju opciju.

  Odgovori

 • Ika

  4.12.2022 #13 Author

  Kriza i kod njih…

  Odgovori

 • Boba3

  4.12.2022 #14 Author

  Mora da se spašava biznis, radnici uvek ispaštaju

  Odgovori

 • BOJANA

  5.12.2022 #15 Author

  Šta da rade svi ti ljudi!?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...