CRNA GORA KUBURI SA SEZONSKIM RADNICIMA Broj sezonaca tri puta manji, zaposleno ukupno 3.995 ljudi

RegionVesti

5.8.2020 11:01 Autor: Marija Jovanović 2

CRNA GORA KUBURI SA SEZONSKIM RADNICIMA Broj sezonaca tri puta manji, zaposleno ukupno 3.995 ljudi CRNA GORA KUBURI SA SEZONSKIM RADNICIMA Broj sezonaca tri puta manji, zaposleno ukupno 3.995 ljudi
U Crnoj Gori od početka godine do 20. jula zaposleno je svega 3.995 sezonskih radnika, što je gotovo tri puta manje nego u prethodnoj,... CRNA GORA KUBURI SA SEZONSKIM RADNICIMA Broj sezonaca tri puta manji, zaposleno ukupno 3.995 ljudi

U Crnoj Gori od početka godine do 20. jula zaposleno je svega 3.995 sezonskih radnika, što je gotovo tri puta manje nego u prethodnoj, kada je posao dobilo 11.595 sezonaca.

Kako objašnjavaju u Zavodu za zapošljavanje (ZZZCG), u normalnim okolnostima i sezoni minulih godina, u proseku je radilo nešto više od četvrtine ukupnog broja registrovanih nezaposlenih u Crnoj Gori.

Međutim, zdravstvena situacija i poznate okolnosti nepovoljno su uticale i na sezonsko zapošljavanje.

Foto: Pixabay.com

 “U 2019. godini zaposleno je 11.595 sezonskih radnika, što govori u prilog činjenici da je prošle godine javna kampanja države ‘Zaposlimo domaće’ urodila plodom i doprinela značajnijem povećanju interesovanja domaćih radnika za rad u sezoni. Ovogodišnji podaci su, međutim, bitno drugačiji. Prema izveštajima od 1. januara do 20. jula 2020. godine zaposleno je svega 3.995 sezonskih radnika” kazao je za Dan pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje Goran Bubanja.

Kako je rekao, u periodu od 1. januara do 30. juna 2020. godine poslodavci su Zavodu prijavili ukupno 11.998 radnih mesta, od čega je više od 28 odsto oglasa bilo u vezi sa sezonskim poslovima. Veliki broj poslodavaca, objašnjava, ranijih godina oslanjao se isključivo na stranu radnu snagu.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

“Novonastala situacija sa virusom Covid-19 pokazala nam je koliko je važno ulagati u obrazovanje domaćeg kadra i obezbeđivanje povoljnijih uslova za rad kojim bi se smanjio odliv kvalitetne radne snage na druga tržišta”, naglasio je on.

Prema podacima Zavoda, na evidenciju nezaposlenih, po osnovu prestanka radnog odnosa, u prethodnom periodu najviše se prijavilo građana Podgorice – 24,46 odsto, Nikšića – 12,50, Bijelog Polja – 11,12 odsto, Pljevalja – 7,15 i Berana – 5,94 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...