Troškovi za hranu i bezalkoholna pića iznosili nešto više od 334 evra

Crnogorska potrošačka korpa u aprilu veća za 2,4 odsto

NovacRegionVesti

24.5.2022 13:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Crnogorska potrošačka korpa u aprilu veća za 2,4 odsto Crnogorska potrošačka korpa u aprilu veća za 2,4 odsto
Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori za april je, prema podacima Monstata, iznosila 732,5 evra, što je 2,4 odsto više u odnosu na... Crnogorska potrošačka korpa u aprilu veća za 2,4 odsto

Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori za april je, prema podacima Monstata, iznosila 732,5 evra, što je 2,4 odsto više u odnosu na mart.

“Od ukupne vrednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 334,8 evra, što je 3,6 odsto više u odnosu na mart”, navodi se u saopštenju.

Statističari navode da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 397,7 evra, što je 1,4 odsto više u odnosu na mart.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, piše agencija Mina.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2.210 kalorija dnevno po osobi.

“Vrednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svetske banke. Vrednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, navode iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosečne cene u tekućem mesecu i mesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cena (CPI).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...