Održan panel o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori

Ključ izlaska iz krize ulaganje u poljoprivredu

AgrobiznisBiznisRegionVesti

21.4.2022 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Ključ izlaska iz krize ulaganje u poljoprivredu Ključ izlaska iz krize ulaganje u poljoprivredu
Crna Gora treba da kreira novu strategiju poljoprivrede i razvija jaču industrijsku politiku, ocenila je profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Gordana Đurović, na... Ključ izlaska iz krize ulaganje u poljoprivredu

Crna Gora treba da kreira novu strategiju poljoprivrede i razvija jaču industrijsku politiku, ocenila je profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Gordana Đurović, na panel diskusiji o aktuelnom ekonomskom i društvenom trenutku u Crnoj Gori.

Đurović je, komentarišući zašto ne favorizuje inicijativu Otvoreni Balkan u odnosu na Berlinski proces, za koji smatra da će vrlo brzo biti revitalizovan uz realizaciju Evropskog investicionog plana, istakla da je Crna Gora bila dobar sused i kredibilan partner u svim regionalnim i evropskim inicijativama.

Ona je naglasila neophodnost udruživanja sopstvenih i inostranih kapaciteta u cilju postizanja snažnog ekonomskog razvoja, te da najveći broj investicija ne treba bude u hotelske, već u kapacitete proizvodnje i prerade, prenosi RTCG.

Predsednica Privredne komore Nina Drakić, istakla je da su za nama dve izazovne godine koje su bez dileme ostavile posledice na društveni i ekonomski poredak, ne samo na mikro, već i na makro planu.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević je ocenila da je ruska agresija na Ukrajinu promenila krvotok međunarodnih odnosa, što se, smatra ona, u Crnoj Gori još nedovoljno razume.

„Fokus treba da bude na fundamentalnim vrednostima i demokratizaciji društva. Vrednosno ozdravljenje, koje nam je preko potrebno, još nije ni počelo. Vrata EU su otvorena, ali je do nas kada ćemo proći kroz njih“, rekla je Uljarević.

novac
Foto: Pexels.com

Predsednik kompanije Voli Dragan Bokan smatra da privreda treba da ostane nepodeljena u uslovima političkih turbulencija.

„Privreda treba da ostane privrednicima, a politika političarima i to je dobitna kombinacija za celu Crnu Goru. Privreda šalje poruku da joj je neophodan jak poslovni ambijent kako bi se razvijala i svojim poslovanjem izlazila van granica“, ocenio je Bokan.

On je istakao neophodnost intenzivnije saradnje sa izvršnom vlašću i nevladinim sektorom na demokratizaciji društva i izgradnji povoljnijeg ambijenta za razvoj privrede i investicija.

Izvršni direktor Industrije mesa Goranović, Đorđije Goranović, istakao je da je ekonomska struktura u Crnoj Gori nepovoljna, zbog jake zavisnosti od uvoza koji je pokriven izvozom sa svega 15 odsto.

„Nisam siguran da se dovoljno radilo na stvaranju povoljnog ambijenta za generisanje razvoja proizvođačkih kapaciteta u Crnoj Gori. Da bi se sektori razvijali neophodne su strategije i ključna je podrška vlade, kako bi se ostvario dinamičan razvoj ekonomije i ublažili efekti kriza na privrednike“, ocenio je Goranović.

On dodaje da Crna Gora ima dovoljno kapaciteta za biljnu i proizvodnju mesa, kao i da treba iskoristiti potencijale solarne energije kao podsticaj primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, po uzoru na EU.

  • MADMAX

    21.4.2022 #1 Author

    U regionu nikako to da shvate.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.4.2022 #2 Author

    Naravno,samo da se realizuje..

    Odgovori

  • SNEZANA

    22.4.2022 #3 Author

    Samo ulaganja I investicija I uspeh nece izostati

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.4.2022 #4 Author

    Uvek bilo…

    Odgovori

  • MAJALG

    24.4.2022 #5 Author

    Ali ulaganja i investicije u domacu poljuprivredu moze doneti boljitak svim drzavama regiona.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...