Ministarstvo poljoprivrede nije realizovalo dogovorene mere

Crnogorski proizvođači mleka najavljuju nove blokade isporuka

AgrobiznisBiznisRegionVesti

20.4.2022 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Crnogorski proizvođači mleka najavljuju nove blokade isporuka Crnogorski proizvođači mleka najavljuju nove blokade isporuka
Predstavnici proizvođača mleka u Crnoj Gori najavljuju nove obustave isporuke ukoliko se ne izađe u susret njihovim zahtevima za povećanje otkupne cene mleka, saopštio... Crnogorski proizvođači mleka najavljuju nove blokade isporuka

Predstavnici proizvođača mleka u Crnoj Gori najavljuju nove obustave isporuke ukoliko se ne izađe u susret njihovim zahtevima za povećanje otkupne cene mleka, saopštio je predstavnik udruženja Vlado Lakić.

On je izjavio da, ukoliko na sastanku koji je zakazan za sutra do dogovora ne dođe, moguće je da će krenuti u blokade isporuke sirovog mleka iz uvoza.

“Na prethodnom sastanku nisu se pojavili svi predstavnici prerađivača, a mi smo im ostavili mogućnost da u četvrtak obavimo novi sastanak. Ukoliko se ne pojave na tom sastanku, onda ćemo videti kako dalje. Ostajemo pri zahtevima da se poveća otkupna cena, jer se najavljuje novo poskupljenje, a nema konkretnih najava koliko će od toga dobiti farmer”, rekao je Lakić.

Lakić je naveo da je Imlek najavio dodatno poskupljenje proizvoda, te da cena zavisi od inputa u proizvodnji, koji poslednjih meseci konstantno rastu, piše agencija Mina.

On je rekao i da proizvođači mleka već dve godine posluju sa velikim poteškoćama, kao i da pomoć koju je obećalo Ministarstvo poljoprivrede još nije realizovana.

“Odugovlači se, valjda i zbog formiranja nove vlade, a sve to doprinosi novim udarima na poljoprivrednike”, kazao je Lakić.

Prema njegovim rečima, još se čeka potvrda da li će prerađivači doći na naredni sastanak, ali imaju spreman odgovor i ukoliko ne dođu.

“I za prethodni sastanak su potvrdili da će doći, pa nisu došli, ali ako ne dođu, spremni smo na blokade uvoza sirovog mleka. Jer, ukoliko mi obustavimo isporuku, oni će to nadoknaditi uvozom i neće biti oštećeni. Dakle, spremni smo i na blokade, ali i dalje verujemo u dogovor sa prerađivačima”, poručio je Lakić.

Proizvođači mleka protestovali su krajem prošlog meseca tražeći povećanje cena otkupa litra mleka na 70 centi, umesto dosadašnjih 58. Grupa stočara je na dva dana obustavila isporuku, navodeći da više ne mogu da prodaju mleko po toj ceni zbog rasta inputa u proizvodnji.

Prerađivači su tada tvrdili da je samo mali deo proizvođača obustavio isporuku, te da nema većih problema u snabdevanju tržišta.

Samo dan nakon okupljanja, organizovan je sastanak proizvođača, prerađivača i ministara Aleksandra Stijovića i Milojka Spajića, na kojem je dogovorena dodatna podrška od ministarstava. Merama je predviđeno uvođenje nulte stope poreza na upakovanu koncentrovanu stočnu hranu, kukuruz i pšenicu za stočnu hranu, kao i za pasterizovano dnevno mlijeko.

Ministarstvo poljoprivrede je tada utvrdilo i da je iscrpilo sve mogućnosti koje im dozvoljava zakon, te da nisu u mogućnosti da daju nove subvencije. Poljoprivrednici, međutim, navode da od predviđenih mera koje su dogovorene na tom sastanku ništa nije realizovano.

  • GOCA BG

    20.4.2022 #1 Author

    Trebada se pobune za svoje uslove koje traze…

    Odgovori

  • Pasparrtu

    21.4.2022 #2 Author

    Ne treba lako da odustanu od ovoga,ako ne izguraju to mnogo malih proizvodjaca ce se ugasiti..

    Odgovori

  • DIXI

    3.7.2022 #3 Author

    Trebada se pobune

    Odgovori

  • LEBRON

    17.9.2023 #4 Author

    I treba

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...