Nedostatak radnika u regionu

Crnogorske vinograde beru sezonski radnici iz Indije

RegionU fokusuVesti

21.9.2023 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Crnogorske vinograde beru sezonski radnici iz Indije Crnogorske vinograde beru sezonski radnici iz Indije
Crnogorska državna kompanija Plantaže angažovala je 40 sezonskih radnika iz Indije za potrebe berbe grožđa, koja je uveliko u toku. Razlog za angažovanje sezonaca... Crnogorske vinograde beru sezonski radnici iz Indije

Crnogorska državna kompanija Plantaže angažovala je 40 sezonskih radnika iz Indije za potrebe berbe grožđa, koja je uveliko u toku.

Razlog za angažovanje sezonaca iz Indije, što je iznenadilo mnoge, jeste nedostatak sezonskih radnika iz regiona, prenosi Mina.

Iz Plantaža su kazali da su do sada problem radne snage delimično rešavali angažovanjem radnika iz zemalja regiona – Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Severne Makedonije.

„S obzirom na to da za ovu vrstu poslova ne postoji dovoljan interes domaće radne snage, kao ni radne snage u okruženju, Plantaže su, kao i ostali poslodavci, prinuđene da radnu snagu traže van granica regiona, kako bismo obezbedili kontinuirani proces proizvodnje, što je prioritet poslovanja. Ove godine prvi put imamo interesovanje radnika iz azijskih zemalja. Oko 40 osoba iz Indije trenutno je u fazi dobijanja potrebnih dozvola za privremeni boravak i rad”, saopštili su iz Plantaža.

Sa radnicima iz inostranstva, ma odakle dolazili, Plantaže uredno zaključuju ugovore o radu.

„Zarada se isplaćuje po učinku, po normativu sa cenama rada za svaku operaciju, sa kojim su zaposleni unapred upoznati. Osim redovne isplate zarade, Plantaže, kao poslodavac, radnicima obezbeđuju tri obroka i besplatan smeštaj, kao i troškove prevoza”, naveli su iz Plantaža.

Foto: Pixabay.com

Ta državna kompanija primarno se bavi poljoprivrednom delatnošću i najveći je proizvođač grožđa i vina u ovom delu Evrope.

Imajući u vidu da je poljoprivreda delatnost sezonskog karaktera i da se poslovi u vinogradu, u konkretnom slučaju najvećem vinogradu u jednom kompleksu u Evropi, u zavisnosti od agrotehničkih operacija, sprovode periodično tokom cele godine, u skladu s tim se kreću i potrebe za angažovanjem sezonske radne snage.

„Najveći broj izvršilaca na sezonskim poslovima potreban je tokom procesa berbe, za koju je potrebno obezbediti preko 500 sezonskih radnika, kako bi se uspešno privela kraju. Nabavkom nove mehanizacije, priključnih mašina i hemijskih desikanata i poboljšanjem uslova u ovoj godini, nastojali smo da smanjimo potrebu za angažovanjem sezonske radne snage za obavljanje pojedinih agrotehničkih operacija”, rekli su iz Plantaža.

Oni su naveli da je nedostatak kvalifikovane radne snage problem sa kojim se susreću duži niz godina i on je svake godine sve izraženiji, ne samo u poljoprivrednoj delatnosti, već i u ostalim privrednim sektorima, kako u Crnoj Gori, tako i u celom regionu i Evropi.

„Crna Gora je deo lanca radnih migracija koje su poslednjih godina opšteprisutan trend”, kazali su iz Plantaža.

Iz kompanije nisu odgovorili koliko koštaju ukupni troškovi angažovanja radnika sa Dalekog Istoka, a ni rukovodioci te kompanije nisu raspolagali tačnim podacima.

Prema informacijama tog lista, samo prevoz sezonaca iz Indije koštao je nekoliko desetina hiljada evra.

Takođe, iz Plantaža nisu odgovorili da li sezonski radnici iz ove azijske države zahtevaju poseban tretman kada je u pitanju režim ishrane, s obzirom na to da je u pitanju drugačija kultura. U susednoj Hrvatskoj poslednjih godina primetan je rast broja radnika iz Azije, naročito iz Nepala, što je rezultiralo čak i otvaranjem prodavnice tradicionalne nepalske hrane.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...