CRNOGORSKE VINOGRADE NEMA KO DA BERE Nedostatak sezonskih radnika iz Makedonije, Srbije i BiH zbog pandemije

AgrobiznisBiznisRegionVesti

23.7.2020 15:24 Autor: Marija Jovanović 2

CRNOGORSKE VINOGRADE NEMA KO DA BERE Nedostatak sezonskih radnika iz Makedonije, Srbije i BiH zbog pandemije CRNOGORSKE VINOGRADE NEMA KO DA BERE Nedostatak sezonskih radnika iz Makedonije, Srbije i BiH zbog pandemije
Vinograde u Crnoj Gori nema ko da bere. Iako je radna snaga višegodišnji problem, ove godine, zbog pandemije korona virusa, nedostatak sezonskih radnika još... CRNOGORSKE VINOGRADE NEMA KO DA BERE Nedostatak sezonskih radnika iz Makedonije, Srbije i BiH zbog pandemije

Vinograde u Crnoj Gori nema ko da bere. Iako je radna snaga višegodišnji problem, ove godine, zbog pandemije korona virusa, nedostatak sezonskih radnika još je izraženiji.

Za berbu vinskog grožđa kompanija “Plantaže – 13. jul” će ove godine anagažovati mehanizaciju, ali i pored toga potrebno im je još 700 sezonskih radnika, zbog čega iz tog preduzeća apeluju na nezaposlene da im se jave, prenose podgoričke Vijesti.

Prethodnih godina na berbi grožđa angažovani su uglavnom sezonski radnici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, ali je zbog epidemije to, za sada, nemoguće.

Foto: Pixabay.com

Berba vinskog grožđa počinje sredinom avgusta, dok je prošle sedmice počela berba stone sorte.

Iz kompanije “Plantaže” navode da su u kontaktu sa grupama radnika iz Makedonije, Srbije i BiH i izražavaju nadu da će, ako se situacija sa Covid-19 popravi, do sredine avgusta početi da stižu i te grupe.

Koliko zarađuju sezonski radnici

Berba breskvi u „Plantažama“ počela je 25. maja, što je, kako navode, pet dana ranije u odnosu  na prethodnu godinu.

Na poslovima berbe i sortiranja trenutno ima dovoljno radnika – nešto više od 60. Ovogodišnji plan berbe iznosi 780 tona, a do sada je ubrano 555 tona, naveli su iz „Plantaža“ za podgoričke Vijesti.

Foto: Tanjug

Kako su pojasnili, zarada na sezonskim poslovima obračunava se po učinku. Aktuelna cena berbe po jednoj drvenoj gajbi, u koju stane oko 3,5 kilograma breskvi ili nektarina, je 0,18 evra. Cena za plastičnu gajbu težine oko osam kilograma, koja ide na sortiranje u hladnjaču, iznosi 0,30 evra.

Kada je reč o stonom grožđu, cena gajbe u koju staje od 5,5 do šest kilograma iznosi 0,40 evra, precizirali su iz “Plantaža”.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...