Očekuje se rast turizma sličan onom u godinama pre pandemije

Crnogorski BDP prošle godine povećan za 13 odsto

RegionVesti

7.3.2022 14:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Crnogorski BDP prošle godine povećan za 13 odsto Crnogorski BDP prošle godine povećan za 13 odsto
Iz agencije za kreditni rejting Standard & Poor’s (S&P) potvrđeno je da Crna Gora ima stabilne izglede, te da je zadržala ocenu B/B, saopšteno... Crnogorski BDP prošle godine povećan za 13 odsto

Iz agencije za kreditni rejting Standard & Poor’s (S&P) potvrđeno je da Crna Gora ima stabilne izglede, te da je zadržala ocenu B/B, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja susedne zemlje.

U izveštaju S&P se navodi da bi se do poboljšanja rejtinga Crne Gore moglo doći u slučaju konstantnog snažnog privrednog rasta i brže očekivane budžetske konsolidacije, piše agencija Mina.

“U ovom scenariju, očekivanja su da neto javni dug bude na nivou od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz ostvarenje primarnog suficita”, navodi se u saopštenju.

U izveštaju ove kreditne agencije procene su da se realni BDP Crne Gore oporavio za 13 odsto u prošloj godini.

“Dodatno, očekivani rast od 5,5 odsto ove godine će podržati postepenu konsolidaciju javnih finansija. Stabilni izgledi odražavaju stav S&P da će ekonomski rast Crne Gore ostati na zadovoljavajućem nivou, podržavajući postepenu konsolidaciju javnih finansija”, rekli su iz ministarstva.

U izveštaju se konstatuje da je snažan ekonomski oporavak značajno podržao konsolidaciju javnih finansija Crne Gore u prošloj godini, kao i da je ostvarena racionalizacija.

“Ukazuje se da je donesen ambiciozan program ekonomskih i fiskalnih reformi pod nazivom Evropa sad, u sklopu kojeg je uveden niz poreskih mera čiji je cilj povećanje životnog standarda, poboljšanje okruženja za investiranje i smanji siva ekonomija. Ukazano je i da je minimalna neto zarada u januaru ove godine povećana sa 250 na 450 evra”, rekli su iz ministarstva.

S&P procjenjuje da bi deficit budžeta mogao biti šest odsto, umesto planiranog cilja od pet odsto, te da će se postepeno smanjivati.

U ranijem izveštaju, za prošlu godinu je predviđan deficit od sedam odsto, dok preliminarni podaci o izvršenju budžeta Crne Gore za tu godinu pokazuju da je na oko 2,1 odsto.

U izveštaju se navodi da su prihodi procenjeni na 45 odsto BDP, premašivši čak i nivo iz 2019. u nominalnom iznosu, zbog poboljšanja u naplati poreza, posebno poreza na dodatu vrednost (PDV), koji čini skoro 60 odsto ukupnih poreskih prihoda, uz ostvarene koristi od povećanja u turizmu.

Procene su da će Crna Gora zabeležiti primarni suficit od 0,4 odsto procenjenog BDP u prošloj godini.

Kako se navodi u saopštenju, crnogorski BDP povećan je za 13 odsto u prošloj godini, podržan snažnim rastom u sektoru turizma. Očekivanja su da će turizam ovog leta dostići nivoe koji su bili ostvareni u godinama pre pandemije, podržavajući rast od 5,5 odsto za celu godinu.

Dodaje se, između ostalog, da je naročito Crna Gora bila uspešna u privlačenju značajnog broja turista iz regiona.

Međutim, geopolitičke tenzije nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini bi mogle umanjiti rezultate u sektoru turizma ovog leta.

“Očekivanja su da će crnogorska ekonomija zadržati svoju investicionu prirodu. U pogledu stranih direktnih investicija (SDI), predviđanja su da će njihovi prilivi ostati konstantni na oko deset odsto BDP na godišnjem nivou, podržavajući nekoliko tekućih projekata u vezi sa ugostiteljstvom i uz ulaganja na prelazak korišćenja obnovljivih izvora energije”, navodi se u saopštenju.

U izvještaju je ocenjeno pozitivnim i to što je crnogorski bankarski sistem u ovu pandemiju ušao sa relativno jake pozicije, uz solidni nivo kapitala i NPL na niskih pet odsto, uz dovoljnu likvidnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...