izgradnjom obilaznice oko Beograda stvoriće se uslovi za dobijanje gradske saobraćajnice

Deo auto-puta E-75 mogao bi da se transformiše u bulevar

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

13.8.2021 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Deo auto-puta E-75 mogao bi da se transformiše u bulevar Deo auto-puta E-75 mogao bi da se transformiše u bulevar
Deo auto-puta E-75 kroz Beograd potencijalno bi mogao da postane gradski bulevar i da se poveri na upravljanje gradu Beogradu. Nadležnost nad delom tog... Deo auto-puta E-75 mogao bi da se transformiše u bulevar

Deo auto-puta E-75 kroz Beograd potencijalno bi mogao da postane gradski bulevar i da se poveri na upravljanje gradu Beogradu.

Nadležnost nad delom tog auto-puta, konkretno od petlje „Beograd“ do petlje „Bubanj potok“, Grad Beograd trebalo bi da preuzme od „Puteva Srbije“.

Naime, Sekretarijat za saobraćaj raspisao je javnu nabavku za izradu studije „Uticaj preuzimanja nadležnosti upravljanja od strane grada Beograda od petlje ‘Beograd’ do petlje ‘Bubanj potok’ od JP ‘Putevi Srbije“, piše Nova ekonomija.

U dokumentaciji piše da će se izgradnjom obilaznice oko Beograda stvoriti uslovi da se deo auto-puta E-75 kroz Beograd, odnosno deonica od petlje “Beograd“ do petlje “Bubanj potok“ stavi u funkciju gradske saobraćajnice.

Transformacijom u gradsku saobraćajnicu, odnosno u bulevar, unapredilo bi se funkcionisanje saobraćaja u užoj, ali i u široj zoni auto-puta i poboljšala efikasnost saobraćajnog sistema, ocenjuju iz gradske uprave.  

Ovakvim rešenjem bi se umanjila i izloženost stanovništva saobraćaju, smanjili vremenski gubici, emisije buke i aerozagađenja, piše u dokumentaciji. 

Izrada studije podrazumeva predlaganje svih mera i aktivnosti, počev od režimskih, građevinskih, upravljačkih, informativnih  koje će omogućiti da se na optimalan način stave u funkciju i omogući upravljanje saobraćajem na tom delu auto-puta nakon njegove transformacije u gradsku saobraćajnicu. 

Takođe, prilikom analize postojećeg stanja treba da se obuhvate ulazno/izlazne rampe, režim saobraćaja na priključcima, režim saobraćaja zaustavnih i voznih saobraćajnih traka i način održavanja puta.

Potrebno je izvršiti i analizu zakonskih akata i dati predlog idejnog rešenja bulevara. Procenjena vrednost javne nabavke je 8,3 miliona dinara, a rok za podnošenje ponuda 7. septembar. 

Među uslovima za dodelu ugovora je propisano i da je privredni subjekat u periodu od najviše tri poslednje godine pružio najmanje jednu uslugu izrade urbanističkog plana ili Plana održive urbane mobilnosti, jednu uslugu izrade studije ili projekta iz oblasti drumskog saobraćaja, jednu uslugu iz oblasti saobraćaja sa primenom mikrosimulacionih modela i jednu uslugu iz oblasti saobraćaja sa primenom makrosimulacionih modela. 

Beograd 30 godina čeka na obilaznicu, a posle više pomeranja rokova, nadležni završetak radova najavljuju za 2022. godinu. 

Ukupna dužina Obilaznice od Dobanovaca do Bubanj potoka iznosiće 47 kilometara.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...