Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Udo Ajhlinger za Biznis.rs

Deo firmi će imati štetu zbog zastoja na nemačkoj granici, ali se mere moraju poštovati

BiznisEUInfrastrukturaIntervjuSrbijaU fokusuVesti

3.3.2021 10:21 Autor: Gordana Bulatović 0

Deo firmi će imati štetu zbog zastoja na nemačkoj granici, ali se mere moraju poštovati Deo firmi će imati štetu zbog zastoja na nemačkoj granici, ali se mere moraju poštovati
Prevoznici iz Srbije, ali i ostatka Evrope suočavaju se već gotovo mesec dana sa izrazito dugom procedurom ulaska u Nemačku, što značajno usporava, a... Deo firmi će imati štetu zbog zastoja na nemačkoj granici, ali se mere moraju poštovati

Prevoznici iz Srbije, ali i ostatka Evrope suočavaju se već gotovo mesec dana sa izrazito dugom procedurom ulaska u Nemačku, što značajno usporava, a samim tim i poskupljuje promet roba. Kako za portal Biznis.rs kaže predsednik Nemačko-srpske privredne komore i direktor Siemensa Srbija Udo Ajhlinger,  kada je reč o ovoj temi, moraju se sagledati dve strane.

„Jedna strana odnosi se na regulatorne okvire koji se sada primenjuju u Nemačkoj, a s druge strane, mi se, kao Komora, osećamo odgovorni za dobrobit svojih članova. Generalno smatramo da je slobodna trgovina i mobilnost između svih zemalja jedan od prioriteta. Međutim, naš zajednički interes  je da se izborimo sa izazovima koje nam je nametnula pandemija korona virusa i poštujemo mere kako bi se virus suzbio“, kaže Ajhlinger.

Dodaje i da je Nemačko-srpska privredna komora organizovala anketu među svojim članovima kako bi dobila povratne informacije da li će i u kojoj meri novi propisi uticati na njihovo poslovanje.

„U ovoj anketi ispitali smo kakva je situacija na granicama, kao i kakav je uticaj delimičnih zastoja na lance snabdevanja, a time i na uspeh ili neuspeh lokalnih kompanija u globalnoj konkurenciji. Prema rezultatima istraživanja, 58 odsto ispitanika ima udeo u izvozu u Nemačku sa više od 50 odsto. Od ovog broja njih 61 odsto smatra da će ovi zastoji imati neposredan uticaj na njihovo poslovanje, a 20 procenata firmi veruje da se to uopšte neće odraziti na njihov rad. Anketirani članovi Nemačko – srpske privredne komore su stava da će imati dodatne troškove zbog kašnjenja isporuka, ali se visina tih dodatnih troškova još uvek analizira“, navodi predsednik Ajhlinger.

On napominje da Komora savetuje kompanijama članicama da se blagovremeno informišu o svim trenutnim propisima, merama i uslovima protoka trgovinske razmene sa Nemačkom kako na sajtu Nemačko – srpske privredne komore, tako i na sajtu Ambasade SR Nemačke u Beogradu.

„Iz sopstvenog iskustva u Srbiji možemo da potvrdimo da testiranje funkcioniše odlično i brzo. Lokalni PCR test je priznat na nemačkoj granici, dodatno je potrebna još samo elektronska registracija za ulazak u zemlju. Ako govorim iz ugla kompanije Siemens na čijem sam ja čelu, usled pomenutih mera do sada nismo imali nepredviđenih kašnjenja koja utiču na dinamiku realizacije projekta, odnosno proces transporta je prilično stabilan“, ističe Ajhlinger i dodaje da će Komora vrlo pažljivo pratiti situaciju.

„To je sada naš apsolutni fokus“, ističe predsednik Nemačko-srpske privredne komore.

Ajhlinger podseća i da je Nemačka najveći bilateralni trgovinski partner Srbije.

„Trenutno ovde posluje skoro 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju oko 67.000 ljudi. Nemačka je do sada uložila oko dve milijarde evra u Srbiju, najveći je njen bilateralni trgovinski partner, a ukupna trgovinska razmena do novembra 2020. godine iznosila je 4,8 milijardi evra“, ističe Ajhlinger.

Veruje i da će, uprkos globalnoj krizi, Srbija i dalje biti ekonomski motor zapadnog Balkana. 

„Ove godine očekuje se da će se srpska ekonomija vratiti na nivo pre krize. Presudni faktor za to biće, kako će se Vlada Srbije nositi sa svim korona talasima, kao i kojom brzinom i koliko efikasno će se odvijati vakcinacija stanovništva. Jačanje međunarodnih tokova snabdevanja takođe postaje veoma značajno tema, međutim to umnogome  zavisi i od ekonomske situacije u Evropskoj Uniji. Ali jedno je sigurno – nemačke kompanije će nastaviti da ulažu u Srbiju“, zaključuje Ajhlinger.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...