Centralna banka u Bejrutu odredila novi kurs nacionalne valute

Devalvacija libanske funte za 90 odsto

EUVesti

2.2.2023 08:58 Autor: Vladimir Jokanović 0

Devalvacija libanske funte za 90 odsto Devalvacija libanske funte za 90 odsto
Liban je devalvirao svoju valutu za 90 odsto u nastojanju da ispuni zahteve Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iz sporazuma koji je zaključen prošle godine.... Devalvacija libanske funte za 90 odsto

Liban je devalvirao svoju valutu za 90 odsto u nastojanju da ispuni zahteve Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iz sporazuma koji je zaključen prošle godine. Banque du Liban saopštila je u sredu da određuje novi kurs libanske funte.

Centralna banka u Bejrutu odredila je da dolar vredi 15.000 funti umesto dosadašnjih 1.507 funti, što je bio fiksni kurs od 1997. godine. To je i dalje znatno niže od nezvaničnog crnog kursa prema kojem se za jedan dolar plaća 60.000 funti, prenosi Financial Times.

Devalvacija bi mogla da izazove strah od daljeg rasta cena u zemlji u kojoj je godišnja stopa inflacije za prošlu godinu premašila 170 odsto, prema zvaničnim podacima. Centralna banka ističe da je promena kursa korak ka objedinjavanju različitih deviznih kurseva u nastojanju da se ispune uslovi MMF-a.

Libanska funta oslabila je otkako je zemlja doživela finansijski slom 2019. godine, izgubivši više od 97 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar na crnom tržištu. Ministarstvo finansija najavilo je u septembru da će devalvirati funtu, ali nije imalo potrebna ovlašćenja da to učini.

Iako je vlada postigla nacrt sporazuma sa MMF-om u aprilu, ostaje neizvesno kada će on biti finalizovan. Dogovor je uslovljen sprovođenjem ekonomskih i političkih reformi, a objedinjavanje deviznih kurseva jedan je od ključnih preduslova za dobijanje kreditne linije MMF-a od tri milijarde dolara.

Svetska banka ocenila je krizu u Libanu kao jednu od najgorih kriza u svetu u poslednjih 150 godina, jer više od tri četvrtine stanovništa živi u siromaštvu. Kolaps nacionalne valute doveo je do toga da većina građana nije mogla da pristupi svojoj ušteđevini u dolarima ili je bila primorana da podiže funte po nepovoljnom kursu. Vlada i Svetska banka procenile su finansijske gubitke na više od 70 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...