Jedna od najvećih ekonomskih kriza u istoriji arapske zemlje

U Libanu struje ima samo dva sata dnevno

SvetVesti

11.7.2021 08:17 Autor: Marko Miladinović 0

U Libanu struje ima samo dva sata dnevno U Libanu struje ima samo dva sata dnevno
Pošto su dve najveće libanske elektrane obustavile svoj rad, došlo je do dugotrajnih restrikcija širom cele zemlje. To se desilo zbog nedostatka goriva potrebnog... U Libanu struje ima samo dva sata dnevno

Pošto su dve najveće libanske elektrane obustavile svoj rad, došlo je do dugotrajnih restrikcija širom cele zemlje. To se desilo zbog nedostatka goriva potrebnog za rad elektrana, a što je posledica jedne od najgorih političko-ekonomskih kriza u istoriji Libana, zbog čega stanovništvo sada samo dva sata dnevno ima struju.

Veliki pad vrednosti nacionalne valute, libanske lire, otežao je kupovinu energenata. Apoteke su takođe suočene sa nestašicom jer ne mogu da isplaćuju svoje dobavljače.

Elektrodistribucija Libana (EDL) je saopštila da su prestale sa radom dve najveće elektrane, u kojima se proizvodi 40 odsto ukupne električne energije u državi, prenosi Klix.ba. Dobavljači energenata ne žele da im isporuče potrebne resurse dok im se ne uplati novac.

U gradu Zahle, koji se nalazi na istoku države, EDL je apelovao građanima da potrošnju struje svedu na minimum. Stanovništvo se suočava i sa nestašicom vode, jer crpne stanice kao pogonsko gorivo koriste dizel, kog nema, prenosi BBC.

Prekidi u distribuciji električne energije nisu nešto neobično za ovu zemlju već decenijama. Međutim, Liban se u poslednjih 18 meseci suočava sa teškom ekonomskom krizom.

Ranije je list New York Times istakao da su krizu izazvali velika potrošnja vlade i neodrživa monetarna politika, tokom koje je nastao ogromni državni dug. Snažan udarac predstavljala je i prošlogodišnja snažna eksplozija u bejrutskoj luci, koja je izazvala ogromnu materijalnu štetu, ali i pandemija koronavirusa.

Pored struje i lekova, stanovništvo se sve više suočava i sa nestašicom osnovnih prehrambenih namirnica, dok su ispred benzinskih pumpi svakog dana veliki redovi automobila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...