evropski dani digitalizacije 2021.

Digitalna transformacija Srbije primer za ostale zemlje

InovacijePreduzetnikSrbijaVesti

10.11.2021 18:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Digitalna transformacija Srbije primer za ostale zemlje Digitalna transformacija Srbije primer za ostale zemlje
Srbija bi zbog brzine i posvećenosti procesu digitalne transformacije mogla da bude model za ostale zemlje, rekao je Mark Valder (Marc Walder) organizator panela... Digitalna transformacija Srbije primer za ostale zemlje

Srbija bi zbog brzine i posvećenosti procesu digitalne transformacije mogla da bude model za ostale zemlje, rekao je Mark Valder (Marc Walder) organizator panela u okviru „Evropskih dana digitalizacije 2021.“ ( (European Digital Day) u Švajcarskoj.

Valder je to rekao nakon što je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila sve šta se u Srbiji čini kako bi mlade generacije bile pripremljene za budućnost, od uvođenja kodiranja, digitalnog sveta, informatike, programskih jezika Scratch i Python , osnova veštačke inteligencije i mašinskog učenja u obrazovni sistem, prenosi Tanjug.

„Sve što smo moglo čuti od predsednice Vlade Srbije veoma je upečatljivo. Srbija bi zbog brzine, posvećenosti i načina na koji sprovodi digitalnu transformaciju trebalo da bude model za sve druge zemlje“, rekao je Valder, direktor Ringiera i osnivač DigitalSwitzerland, krovne organizacija koja okuplja organizacije i švajcarska udruženja koja se bave digitalizacijom.

Jedna od tema panela bio je i odliv mozgova, a Brnabić je tom prilikom naglasila da je odlazak mladih talentovanih ljudi više ne plaši jer je Srbija mnogo učinila na tom polju i stvorila uslove da se oni vraćaju.

„Obezbedili smo jasan signal da mladi vide gde vidimo budućnost Srbije, da znaju da investiramo u zemlju, u otvaranje i razvoj startap kompanija, u infrastrukturu, u istraživačke i razvojne centre, u veštačku inteligenciju…“, rekla je ona.

Takođe je govorila o reformi javne uprave, što između ostalog doprinosi i zelenoj agendi i zelenoj tranziciji, ali i tome da IT industrija raste između 20 i 25 odsto godišnje.

Valder je rekao da sve to potvrđuje da je Beograd atraktivan grad.

„Beograd je i zanimljiv za talente. Oni idu gde je zanimljivo živeti, ako im date uslove za stvaranje, da kreiraju startapove, oni će biti tu“, rekao je Valder i naglasio da je uz to važna i reformisana administracija i ulaganja u infrastrukturu.

Brnabić je rekla da se slaže sa tim da Evropa ima dosta da ponudi u smislu kvaliteta života, da je to prednost, ali da je potrebno da se razmisli o strategiji i budućnosti kojom će dominirati veštačka inteligencija.

Evropa neće biti kompetitivna u poređenju sa Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama, zato mora da se probudi, jer ako izgubi ovu trku moraće da plati ovu cenu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...