Broj izdatih dozvola je porastao u novembru

Digitalni zeleni sertifikati izdaju se u 717 pošta

RegionSrbijaSvetU fokusuVesti

3.12.2021 14:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Digitalni zeleni sertifikati izdaju se u 717 pošta Digitalni zeleni sertifikati izdaju se u 717 pošta
Javno preduzeće Pošta Srbije je, u saradnji sa Кancelarijom za eUpravu, omogućila izdavanje digitalnih zelenih sertifikata i digitalnih zelenih sertifikata koji su kompatibilni sa... Digitalni zeleni sertifikati izdaju se u 717 pošta

Javno preduzeće Pošta Srbije je, u saradnji sa Кancelarijom za eUpravu, omogućila izdavanje digitalnih zelenih sertifikata i digitalnih zelenih sertifikata koji su kompatibilni sa Evropskom unijom (EU) u dodatnih 514 poslovnih jedinica.

Sertifikat je, kako je navedeno u saopštenju, besplatan – a za njegovo podizanje potreban je važeća lična karta ili pasoš.

Kada je reč o izdavanju sertifikata koji je kompatibilan sa Evropskom unijom, obavezan je važeći pasoš.

Spisak poslovnih jedinica i njihovo radno vreme dostupan je na sajtu pošte.

Inače, na šalterima pošta izdato je ukupno više od 542 hiljade sertifikata, a samo tokom novembra više od 150 hiljada.

JP Pošta Srbije Beograd

TAKOVSKA 2, 11060 Beograd (Palilula), Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
217.692.485,64 (2020)
Broj zaposlenih:
14.865 (2020)

Podsetimo, Evropska komisija je usvojila odluku o priznavanju digitalnih zelenih sertifikata izdatih u Srbiji, tako što će oni praktično postati ekvivalentni tamošnjim sertifikatima. Takođe, važiće i obrnuto, odnosno Srbija priznaje sertifikate izdate u Evropskoj uniji (EU) koje imaju oni koji dolaze u našu zemlju. 

Kako je u nedavnom razgovoru za Biznis.rs rekla Vera Krstić iz Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS), pomenuta odluka svakako predstavlja pozitivan signal i mogućnost da turističke agencije povećaju obim posla, naročito uoči predstojećih praznika.

„Ova odluka nama svakako pogoduje. Do sada, kada sertifikati nisu priznavani, pojedini turisti su imali probleme prilikom očitavanja samog sertifikata jer ga softver nije prepoznavao. Zato će sada putnicima biti olakšano putovanje, a agencijama prodaja aranžmana“, rekla je ona. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...