Pobunili se zabrinuti radnici

Direktor u kompaniji Apple ekspresno dobio otkaz zbog mizoginije

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

19.5.2021 09:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Direktor u kompaniji Apple ekspresno dobio otkaz zbog mizoginije Direktor u kompaniji Apple ekspresno dobio otkaz zbog mizoginije
Pod pritiskom hiljada radnika zbog mizoginih komentara, direktoru u reklamnom odeljenju kompanija Apple je ekspresno uručila otkaz. Antonio Martínez (Antonio García Martínez) je bivši... Direktor u kompaniji Apple ekspresno dobio otkaz zbog mizoginije

Pod pritiskom hiljada radnika zbog mizoginih komentara, direktoru u reklamnom odeljenju kompanija Apple je ekspresno uručila otkaz.

Antonio Martínez (Antonio García Martínez) je bivši direktor za target reklame u kompaniji Facebook, a sudeći prema informacijama na njegovom Linkedin profilu, u Apple je došao u aprilu, piše CNNBussines.

On je 2016. godine objavio autobiografiju pod naslovom „Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley, čiji problematični delovi su počeli da kruže među zaposlenima.

„Većina žena u Zalivu San Franciska je meka i slaba, razmažena i naivna, uprkos svojim tvrdnjama da su okrenute običnom svetu i generalno pune sr*nja, piše u jednom odeljku knjige.

Martinez piše da pored feminizma i priče o neizvesnosti, u slučaju veće krize kao što su kuga ili neka invazija, one bi postale vrsta beskorisnog tereta koji bi „zamenili za kutiju municije ili kantu dizela“.

Samo dan pošto je javnost primetila novo lice u kompaniji, priča o spornim detaljima iz biografije Martineza je postala glavna tema.

Foto: Antoniogarciamartinez.com

Među radnicima se proširilo pismo koje je za kratko vreme svojim potpisom podržalo više od 2.000 ljudi. U njemu se podvlače neki citati iz knjige i izražava zabrinutost zbog inkluzivne politike kompanije.

Oni traže da kompanija ispita kako je Martinezov osvrt na žene i Afroamerikance propušten ili ignorisan u procesu zapošljavanja, ali i da se spreči mogućnost da se tako nešto ponovi.

Foto: Facebook

Kompanija je potvrdila da Antonio Martinez više nije zaposlen u Apple-u. U saopštenju za javnost istaknuto je da radno okruženje koje je inkluzivno i gostoljubivo, nije mesto diskriminatornom ponašanju.

„Veliko hvala na hiljadama znakova podrške koje su mi stigli u DM i email. Pokušavam da odgovorim, ali ne stižem. Zahvalan sam svima. Ne zaboravimo da najglasniji i najekstremniji glasovi nisu oni koji se većinom čuju, napisao je tim povodom Martinez na Twitter-u, ne propustivši da navede da je njegova knjiga vrlo brzo rasprodata, i poručio svima da ni sam ne zna gde može da se nabavi primerak.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...