u budimpešti počinje dvodnevni "balkanski forum"

Đedović Handanović sa Sijartom o izgradnji srpsko-mađarskog naftovoda

EUSrbijaVesti

12.3.2024 12:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Đedović Handanović sa Sijartom o izgradnji srpsko-mađarskog naftovoda Đedović Handanović sa Sijartom o izgradnji srpsko-mađarskog naftovoda
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović najavila je danas da će, u okviru „Balkanskog foruma“ u Budimpešti, razgovarati sa mađarskim ministrom spoljnih... Đedović Handanović sa Sijartom o izgradnji srpsko-mađarskog naftovoda

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović najavila je danas da će, u okviru „Balkanskog foruma“ u Budimpešti, razgovarati sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom o nastavku saradnje i izgradnji naftovoda između dve zemlje.

„Razgovaraćemo i o izgradnji srpsko-mađarskog naftovoda, u dužini od 128 kilometara, koji će projektno koštati oko 150 miliona evra. Imamo svu tehničku i projektnu dokumentaciju, i očekujemo da će naftovod biti završen do 2027. godine“, kazala je Đedović Handanović za RTS, prenosi Beta.

Prema rečima ministarke, Mađarska dosta polaže i na nuklearnu energiju o čemu, kako je navela, treba da razmišlja i Srbija.

„Treba da razmišljamo kako da do 2040. godine obezbedimo izvore bazne energije, kao što je nuklearna. Danas imate manje reaktore koji se brže grade i manje koštaju, a mi se još uvek primarno oslanjamo na ugalj. Tendencije u svetu su da se i u gas u budućnosti ne investira, tako da je potrebno naći izvore obnovljive energije“, kazala je Đedović Handanović.

Na „Balkanskom forumu“ održava se i ministarski okrugli sto posvećen energetskoj stabilnosti.

„Tema je energetska bezbednost, kao što znamo kriza u Ukrajini još traje. Energetski smo stabilni, imamo dovoljne zalihe gasa u skladištima, i u Banatskom dvoru 388 miliona metara kubnih i ovde u Mađarskoj 163 miliona metara kubnih, ali moramo biti na oprezu. Mađarska je naš strateški partner, posebno u energetici“, rekla je Đedović Handanović.

U Budimpešti danas počinje dvodnevni „Balkanski forum“ koji podstiče dijalog, saradnju, razvoj i povezivanje u regionu i integraciju u Evropsku uniju. Cilj je da balkanske zemlje, sa održivim rešenjima, zajednički odgovore na aktuelne političke, ekonomske i energetske izazove i krize.

Tokom skupa razgovaraće se o budućnosti regiona, a jedna od tema biće i kako preduprediti nedostatak radne snage u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...