PREDSEDNIK SAD U KONGRESU O OPOREZIVANJU BOGATIH

Dobri momci sa Wall Streeta nisu izgradili Ameriku, rekao Bajden

InvesticijeNovacSvetVesti

29.4.2021 09:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Dobri momci sa Wall Streeta nisu izgradili Ameriku, rekao Bajden Dobri momci sa Wall Streeta nisu izgradili Ameriku, rekao Bajden
Vreme je da korporativna Amerika i jedan odsto najbogatijih Amerikanaca plate svoj pošten udeo, rekao je predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) u obraćanju... Dobri momci sa Wall Streeta nisu izgradili Ameriku, rekao Bajden

Vreme je da korporativna Amerika i jedan odsto najbogatijih Amerikanaca plate svoj pošten udeo, rekao je predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) u obraćanju Kongresu povodom svojih prvih 100 dana u Beloj kući. On je najavio povećanje poreza za bogate, kako bi se tim sredstvima finansirali ambiciozni planovi u iznosu većem od 4.000 milijardi dolara.

Nakon što je ranije predstavio Infrastrukturni plan u obimu oko 2.300 milijardi dolara, Bajden je u četvrtak (CET) govorio o 1.800 milijardi dolara teškom porodičnom planu, koji bi u osnovi trebalo da omogući širi pristup obrazovanju, smanjenje troškova brige o deci i podršku zapošljavanju žena, prenosi New York Times.

“Amerika je ponovo u pokretu“, naveo je predsednik SAD, dodajući da je preokrenut tok pandemije u zemlji i da se opasnost pretvara u mogućnost, a kriza u priliku. On je upozorio najbogatije Amerikance da očekuju da će oni snositi veći teret finansiranja napretka države. Bajden je istakao da su njegovi predlozi pošteni i fiskalno odgovorni i da će se nagraditi rad, a ne bogatstvo.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, najviša stopa na lični dohodak biće 39,6 odsto za one koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje, a po istoj stopi biće oporezivana kapitalna dobit za one koji zarađuju milion i više dolara godišnje. Takođe biće ukinute poreske olakšice za menadžere fondova, a Uprava za unutrašnje prihode intenzivno će istraživati utaje poreza.

Bajden je istakao da će programi, koji će delimično, kako je rekao, biti finansirani povećanjem poreza stvoriti milione radnih mesta i ojačati ekonomiju. Govoreći o infrastrukturnom planu, koji bi trebalo da bude finansiran od povećanja poreza na kapitalnu dobit, on je naveo da je to plan za izgradnju Amerike, kao i da 90 odsto radnih mesta koja bi se njime otvorila ne zahtevaju fakultetsku diplomu.

Pominjući “dobre momke i žene sa Wall Streeta“, američki predsednik je kazao da Wall Street nije izgradio Ameriku. “Srednja klasa je izgradila zemlju, a sindikati su izgradili srednju klasu“, rekao je Bajden, dodajuči da je “Amerika ponovo u pokretu“ i da je posle 100 dana spasavanja i obnove ponovo spremna “za poletanje“.

Republikanski kongresmeni već su odbacili infrastrukturni plan kao preterano skup. Predsednik računa da će njegovi planovi potrošnje, koji su u velikoj meri popularni kod američkih građana, uveriti republikance u Kongresu da sarađuju sa Belom kućom, prenose američki mediji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...