DOMAĆI PRIVREDNICI NE PLANIRAJU OTPUŠTANJE RADNIKA, pokazuje anketa PKS

BiznisSrbijaVesti

15.5.2020 11:03 Autor: Marija Jovanović 0

DOMAĆI PRIVREDNICI NE PLANIRAJU OTPUŠTANJE RADNIKA, pokazuje anketa PKS DOMAĆI PRIVREDNICI NE PLANIRAJU OTPUŠTANJE RADNIKA, pokazuje anketa PKS
Uprkos smanjenim prihodima i negativnim očekivanjima, 90 odsto privrednika neće smanjivati broj zaposlenih, pokazuju rezultati najnovije kvartalne ankete PKS. Prema toj anketi 60 odsto... DOMAĆI PRIVREDNICI NE PLANIRAJU OTPUŠTANJE RADNIKA, pokazuje anketa PKS

Uprkos smanjenim prihodima i negativnim očekivanjima, 90 odsto privrednika neće smanjivati broj zaposlenih, pokazuju rezultati najnovije kvartalne ankete PKS. Prema toj anketi 60 odsto privrednika planira nova ulaganja, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Uprkos svim neizvesnostima, domaći privrednici nameravaju da povećaju investicije u osnovna sredstva i opremu i da zadrže zaposlene, kazao je Čadež. Prema njegovim rečima, kompanije su tokom krize pokazale izuzetnu solidarnost, očuvan je dobavljački lanac i zabeležen veoma mali broj blokada.

Čadež je, gostujući na RTS, rekao da su ekonomske mere koje je država donela dobre, a da će rast srpske ekonomije, s obzirom da se u velikoj meri oslanja na ekonomije Evropske unije, zavisiti i od pokretanja privreda u državama EU.

On je istakao da je vladin paket ekonomskih mera sačuvao firme i zaposlene, a povoljni krediti za likvidnost posredstvom Fonda za razvoj i komercijalnih banaka uz garanciju države održaće likvidnost preduzeća.

„U Fond za razvoj stiglo je 1.600 zahteva, a odobreno je 512 zahteva, krediti od 36 meseci otplate sa kamatom od jedan odsto i grejs periodom od godinu dana. Uplate privrednicima već su počele da stižu“, napomenuo je Čadež.

Tržišta se, kako je objasnio, polako podižu i vraćaju u normalu, zdravstvena kriza se stavlja u okvire koji se mogu kontrolisati uz očekivanja da će tako i ostati. Srbija je uspela da održi izvoz robe i tokom vanrednog stanja, dok je prehrambena industrija u tom periodu čak zabeležila i rast, rekao je predsednik PKS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...