odluka suda u velikoj britaniji

Dostavljači Deliveroo nisu radnici i nemaju prava na kolektivno pregovaranje

Firme u fokusuPreduzetnikSvetU fokusuVesti

26.6.2021 10:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dostavljači Deliveroo nisu radnici i nemaju prava na kolektivno pregovaranje Dostavljači Deliveroo nisu radnici i nemaju prava na kolektivno pregovaranje
Nezavisni sindikat radnika Velike Britanije (IWGB) želi da zastupa dostavljače kompanije Deliveroo PLC u severnom Londonu kako bi sa kompanijom pregovarali o pitanjima plate,... Dostavljači Deliveroo nisu radnici i nemaju prava na kolektivno pregovaranje

Nezavisni sindikat radnika Velike Britanije (IWGB) želi da zastupa dostavljače kompanije Deliveroo PLC u severnom Londonu kako bi sa kompanijom pregovarali o pitanjima plate, radnog vremena i odmora, prenosi London South East.

Zahtev sindikata je odbijen od strane specijalnog suda u novembru 2017. godine. Centralni arbitražni komitet odbio je prijavu sindikata, jer su kuriri bili na zameni, što znači da nisu obavezni da pružaju „ličnu uslugu“ i nisu klasifikovani kao „radnici“. IWGB je osporio tu odluku na Višem sudu, koji je utvrdio da kuriri nisu u „radnom odnosu“ sa Deliverom i da stoga nisu imali pravo na kolektivno pregovaranje.

U februaru je sindikat predao njihov slučaj Apelacionom sudu, tvrdeći da je isključivanje kurira Deliveroo od prava na kolektivno pregovaranje kršenje njihovih ljudskih prava, da bi u četvrtak Apelacioni sud jednoglasno odbio žalbu IWGB.

Iznoseći presudu suda, glavni sudija je izjavio da dostavljači Deliveroo „zaista nisu u obavezi da pružaju svoje usluge i imaju praktično neograničeno pravo zamene“, što bi značilo da nisu u radnom odnosu sa Deliveroo tako da „ne spadaju u delokrug sindikalnog prava na slobodu“. Akcije kompanije Deliveroo skočile su u četvrtak za 8,5 odsto na 272,92 penija nakon presude, pošto su investitori podržali odluku.

U izjavi nakon presude, portparol Deliveroo izjavio je:

„Danas su dobre vesti za dostavljače Deliveroo i predstavljaju važnu prekretnicu u poslovanju. Britanski sudovi su četiri puta podržali status samozaposlenih dostavljača Delivera. Naša poruka vama je jasna, i dalje ćemo podržavati vaše pravo da radite onako kako vi želite i nastavićemo da vas slušamo i odgovaramo na stvari koje su vam najvažnije.”

Predsednik IWGB Aleks Maršal (Alex Marshall) istakao je:

„Dostavljači Deliveroo radili su na prvoj liniji odbrane od pandemije. Iako ih javnost podržava a poslodavac proglašava herojima, oni rade u sve nepravednijim i nebezbednijim uslovima rada“.

Prema njegovim rečima, Deliveroo će nastaviti da ulaže hiljade funti u parnicu da bi utišao glas radnika i uskratio im mogućnost da pregovaraju o boljim uslovima. On napominje da će nastaviti da se bore sve dok Deliveroo ne isplati radnicima platu i ispuni uslove koje zaslužuju, prenosi London South East.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...