„DR PROPAST“ NAJAVIO DECENIJU OČAJA Globalni ekonomski opravak u obliku slova „U“

AnalizaSvetVesti

26.5.2020 14:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

„DR PROPAST“ NAJAVIO DECENIJU OČAJA Globalni ekonomski opravak u obliku slova „U“ „DR PROPAST“ NAJAVIO DECENIJU OČAJA Globalni ekonomski opravak u obliku slova „U“
Tekuća kriza mogla bi ustupiti mesto „slabom oporavku u obliku slova U“ u ovoj godini, ocenio je jedan od vodećih svetskih ekonomista prof. Nuriel... „DR PROPAST“ NAJAVIO DECENIJU OČAJA Globalni ekonomski opravak u obliku slova „U“

Tekuća kriza mogla bi ustupiti mesto „slabom oporavku u obliku slova U“ u ovoj godini, ocenio je jedan od vodećih svetskih ekonomista prof. Nuriel Rubini (Nouriel Roubini), poznat i po nadimku „Dr Propast“, koji je dobio nakon što je 2007. prvi predvideo dolazak Svetske ekonomske krize.

Prema njegovim rečima, nivo globalnog duga već je bio izuzetno visok, a državna potrošnja kojom se rešava trenutna kriza, doneće ogromne deficite. Takođe, pogoršava se demografija što će zadržati pritisak na javnim finansijama i nakon pandemije Covid-19, prenosi britanski specijalizovani ekonomski portal Money Week.

Gubitak prihoda domaćinstava i kompanija rezultiraće rastućim dugovima. Zajedno sa ogromnim rezervnim kapacitetom u privredi doprineće sporom oporavku i deflaciji. Dok se centralne banke bore protiv toga nekonvencionalnom monetarnom politikom, treba očekivati stagflaciju (rast u stagnaciji zajedno sa inflacijom).

Rubini je naveo da će biti još više nesigurnosti u vezi sa zaposlenjem i zaradama, predviđajući samo delimični porast zaposlenosti, niske zarade bez benefita i zaposlenja na određeno vreme.

Digitalni poremećaji (ekspanzija) znače da će se razlike u prihodima i bogatstvu dodatno proširiti. Ovo će biti kombinovano sa strahovima od bezbednosti u lancu snabdevanja kako bi se podstakli nacionalizam, populizam i ksenofobija. Rezultati će uključivati deglobalizaciju i povratnu reakciju protiv demokratije, ocenio je Rubini.

Udaljavanje SAD i Kine značiće razdvajanje u trgovini, investicijama, podacima, tehnologiji i monetarnim aranžmanima. Ovo diplomatsko razmimoilaženje moglo bi dovesti do novog hladnog rata, i „sajber“ rata.     

Konačno, ekološki poremećaji i klimatske promene izazvaće ogromne štete, uključujući buduće pandemije. Prema Rubinijevim rečima, pomenuti rizici koji su se nazirali pre pojave pandemije Covid-19, prete da će globalnu ekonomiju uvući u deceniju očaja.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...