visoka zavisnost o uvozu energenata dolazi na naplatu

Dragi planira dodatno zaduživanje Italije

EUNovacVesti

6.4.2022 08:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Dragi planira dodatno zaduživanje Italije Dragi planira dodatno zaduživanje Italije
Vlada premijera Marija Dragija (Mario Draghi) planira novo zaduživanje od čak 10 milijardi evra kako bi pomogla u zaštiti Italije od posledica sukoba u... Dragi planira dodatno zaduživanje Italije

Vlada premijera Marija Dragija (Mario Draghi) planira novo zaduživanje od čak 10 milijardi evra kako bi pomogla u zaštiti Italije od posledica sukoba u Ukrajini.

Taj novi dug će biti sadržan u godišnjoj ekonomskoj i finansijskoj strategiji zemlje koju će premijer danas predstaviti u Rimu, rekli su insajderi za Bloomberg.

Novo zaduživanje smanjuje izglede da bi već prezadužena nacija mogla postići veće ambicije u kresanju svog deficita, uz nepovoljnu prognozu smanjenja proizvodnje od 5,6 odsto za 2022. godinu, koja će sad verovatno biti potvrđena, pa i prevaziđena.

Stopa inflacije u Italiji je u martu skočila na sedam odsto. 

Najveći deo novog novca će verovatno biti usmeren na pomoć porodicama i privatnim preduzećima, dodajući postojeći trošak na amortizaciju psoledica krize u Ukrajini na više od 16 milijardi evra, kada se uračuna ublažavanje uticaja povišenih cena goriva.

Sa visokom zavisnošću od gasa i malom zaštitom domaćinstava od posledica krize, Italija će biti najteže pogođena velika ekonomija evrozone ako snabdevanje energijom ostane nesigurno i cene ostanu povišene.

Akcija Italije sledi savet OECD, koji je prošlog meseca savetovao vlade da preduzmu fiskalne mere kako bi ublažile posledice rata. Inflacija je u martu skočila na najviši nivo u poslednje tri decenije, a ministar finansija Danijele Franko (Daniele Franco) kaže da rastuće cene i neizvesnost izazvani konfliktom koji je u toku snažno utiču na ekonomiju.

Taj efekat će takođe biti očigledan u Dragijevoj novoj strategiji, koja će pokazati da su prognoze rasta smanjene na znatno ispod tri odsto ekonomske proizvodnje, u odnosu na četiri procenta predviđenih pre izbijanja rata.

Možda će biti i više novca za odbranu jer je prošle nedelje rečeno da vlada razmatra plan za povećanje vojne potrošnje za 1,5 milijardi evra, kao deo mera za izdvajanje dva odsto svoje proizvodnje za sektor odbrane do 2028. godine.

Dragijeve koalicione stranke, koje su poslednjih nedelja usvojile različite stavove o ekonomskim prioritetima i zalagale se za nova značajna zaduživanja za finansiranje paketa pomoći, pažljivo će pratiti vladino ažuriranje.

  • Bella

    6.4.2022 #1 Author

    Italija ima da pukne i ovako je siromasna.

    Odgovori

  • VANJA

    10.4.2022 #2 Author

    Jedva su se oporavili od covida sad i ovo!

    Odgovori

  • MARKO7

    6.6.2022 #3 Author

    Pa to im baš i ne treba….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...