Italijanski premijer razjasnio evropsku dilemu

Dragi tvrdi da nemački uvoznici plaćaju ruski gas u rubljama

EUNovacVesti

12.5.2022 08:54 Autor: Vladimir Jokanović 2

Dragi tvrdi da nemački uvoznici plaćaju ruski gas u rubljama Dragi tvrdi da nemački uvoznici plaćaju ruski gas u rubljama
Italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi) rekao je da će evropske kompanije moći da plaćaju gas u rubljama bez kršenja sankcija, što je suprotno... Dragi tvrdi da nemački uvoznici plaćaju ruski gas u rubljama

Italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi) rekao je da će evropske kompanije moći da plaćaju gas u rubljama bez kršenja sankcija, što je suprotno od smernica koje je dala Evropska unija. Evropske kompanije već nedeljama traže način da ispune ruski uslov plaćanja u rubljama bez kršenja antiruskih sankcija EU.

„Ne postoji zvanična izjava o tome šta znači kršenje sankcija. Niko nikada nije rekao ništa o tome da li se krše sankcije kada se plaća u rubljama. U stvari, većina uvoznika gasa već je otvorila svoj račun u rubljama kod Gazproma (banke)“, rekao je Draghi na konferenciji za novinare u sredu, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Bloomberg.

Zvaničnici EU rekli su ranije da kompanije treba da nastave da plaćaju u evrima, kao i da bi otvaranje bankovnog računa u rubljama bilo protivno pravilima. Ipak, EU tek treba da izda pisana uputstva o tome kako kompanije treba da plaćaju Gazpromu.


Dragi je takođe rekao da je najveći nemački uvoznik gasa već platio račun u rubljama. „U stvari, dokazi koje smo videli, mislim jutros, najveći uvoznik gasa u Nemačkoj već plaća u rubljama“, naveo je premijer Italije.

Nemačka kompanija Uniper, na koju se odnosi Dragijev komentar, saopštila je da nije izvršila plaćanje u rubljama navodeći da joj račun stiže krajem maja. Uniper nije želeo da odgovori da li je već otvorio račun u rubljama.

EU je krajem aprila objavila smernice koje su neke evropske kompanije i vlade ocenile kao nejasne. Podsetimo, Rusija od 1. aprila zvanično zahteva da se isporuke gasa evropskim zemljama plaćaju u rubljama, a za to je neophodno da one otvore račune u rubljama kod Gazprombanke. Zbog neplaćanja, Rusija je obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj.

  • GOCA BG

    14.5.2022 #1 Author

    Verujem da placaju u rubljima,i ima ih jos…

    Odgovori

  • MAJALG

    15.5.2022 #2 Author

    Ima ih mnogo ali se o tome ne prica, a svesni smo da svi zavise od Ruskog gasa, i da ce sve uraditi da ne zaustave snabdevanje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...