produžena zabrana izvoza evro dizela za još sedam dana

Država donela Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta

SrbijaVesti

25.8.2022 16:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Država donela Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta Država donela Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta
Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta iz ovogodišnjeg roda kako bi se očuvao... Država donela Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta iz ovogodišnjeg roda kako bi se očuvao njihov dohodak.

Uredba je, kako je saopšteno na sajtu vlade, doneta s obzirom na to da je bilo neophodno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posledice trenutne situacije, uzrokovane rastom cena inputa i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju.

Takva situacija istovremeno je otežala položaj proizvođača koji očekuju prihod od svoje proizvodnje da bi mogli da ulažu u jesenju setvu pšenice, ostalih žita i uljane repice, koja je od izuzetnog značaja za prehrambenu sigurnost stanovništva.

Vlada je donela i Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta, koja preovlađujuće učestvuje u formiranju cene jestivog suncokretovog ulja, a koje je izuzetno važno za snabdevanje potrošača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

„U strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, veliki deo troškova odnosi se upravo na jestivo suncokretovo ulje i s obzirom na to da su cene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva, bilo je neophodno doneti ovu meru“, navedeno je u saopštenju.

Na sednici je doneta i izmenjena Odluka o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana. Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nestašice te robe na domaćem tržištu, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

 • IVAN

  25.8.2022 #1 Author

  Treba sve to regulisati

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  26.8.2022 #2 Author

  Nadajmo se da će proizvođači suncokreta biti zadovoljni sa donetom odredbom.

  Odgovori

 • GOCA BG

  27.8.2022 #3 Author

  Mislim da ni oni nece biti zadovoljni…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...