DRŽAVA NE TRAŽI DA FRILENSERI RETROAKTIVNO PLAĆAJU POREZ, kaže za Biznis.rs poreski stručnjak Milica Bisić

IntervjuIzdvajamoPoreziPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

19.1.2021 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

DRŽAVA NE TRAŽI DA FRILENSERI RETROAKTIVNO PLAĆAJU POREZ, kaže za Biznis.rs poreski stručnjak Milica Bisić DRŽAVA NE TRAŽI DA FRILENSERI RETROAKTIVNO PLAĆAJU POREZ, kaže za Biznis.rs poreski stručnjak Milica Bisić
Od frilensera se ne traži da plaćaju porez retroaktivno. Poreska uprava je primenila pravilo da pravo na utvrđivanje poreza ne zastareva pet godina, a... DRŽAVA NE TRAŽI DA FRILENSERI RETROAKTIVNO PLAĆAJU POREZ, kaže za Biznis.rs poreski stručnjak Milica Bisić

Od frilensera se ne traži da plaćaju porez retroaktivno. Poreska uprava je primenila pravilo da pravo na utvrđivanje poreza ne zastareva pet godina, a Zakon o porezu na dohodak građana, koji je na snazi već 20 godina jasno propisuje da srpski rezidenti porez plaćaju na dohodak ostvaren bilo gde, objašnjava za Biznis.rs trenutna neslaganja između Vlade i frilensera, prof. dr Milica Bisić, poreski stručnjak i profesor na Fakultetu FEFA.

Ona ističe i da „ova situacija pokazuje kakav je preovlađujući odnos prema poreskim obavezama u Srbiji”.

Foto: Printscreen youtube

„Ako poreske zakone i oblast zapošljavanja možda treba menjati, to svakako nije zbog ove situacije“, ističe Milica Bisić i dodaje: “Iznenađenost frilensera ovom prilikom, velika konfuzija, ali i dominirajuća netačna tumačenja koje je preplavilo medije, jasno govori da je potrebno menjati način na koji se i građani, ali i sama država odnose prema poreskim obavezama“

Ona, međutim, dodaje da, ukoliko je tačna informacija koja je objavljena ovih dana u medijima da je jedan od frilensera i proteklih godina pokušavao da plati porez, a da niko u Poreskoj upravi (PU) koga je kontaktirao, nije znao da mu objasni kako, to govori da „ni zaposleni u Poreskoj upravi nisu bili upoznati sa zakonskim odredbama“.

Bisić napominje i da, iz novinske vesti, proističe da je taj obveznik plaćao godišnji porez na dohodak, što je bilo moguće samo ako su mu poreznici iznos utvrdili rešenjem.

„Neverovatno je da se tom prilikom, niko u Poreskoj upravi nije upitao kako je moguće utvrditi godišnji porez, ako prethodno nije plaćen porez po prijemu prihoda. I sam naziv vesti koja je objavljena na sajtu PU upućuje na pogrešan zaključak da je reč o nekom novom porezu koji se plaća na prihode iz inostranstva. Ispada da ni poreznici, a ni obveznici nisu razumeli odredbe zakona koji je na snazi od 2001. godine“, konstatuje Bisić.

Ona podseća i da je značenje termina „frilenser“ na srpkom jeziku – samostalna delatnost.

Računanje i rad za laptopom
Foto: Pexels

Propisi nisu tajna

„Već pomenuti Zakon o porezu na dohodak jasno propisuje pravila oporezivanja prihoda od ove delatnosti. A, u svetu je uobičajno da se, pre započinjanja bilo kog posla, onaj ko u posao ulazi, informiše o pravilima pod kojima može da radi. Ta pravila uvek uključuju i pravila oporezivanja“, navodi Milica Bisić i dodaje da „propisi nisu tajna koju država, odnosno državni službenici, treba da saopštavaju svakom ponaosob.

Profesorka fiskalne politike i stručnjak za poresku reformu napominje i da to „što frilenseri koji nisu plaćali doprinose, nisu imali prava iz obaveznog osiguranja jeste sasvim logično“.

„Ta prava se stiču plaćanjem doprinosa. I Zakon o doprinosima je na snazi u Srbiji već dve decenije. Jasno propisuje da se penzijski doprinos plaća na svaki prihod od rada, a zdravstveni ukoliko primalac prihoda nije zdravstveno osiguran po nekom drugom osnovu. Kada plate penzijski doprinos, frilenseri će steći prava iz penzijskog osiguranja za period za koji su ga platili. S druge strane, steći će osnov za zdravstveno osiguranje, pa ako ga budu i dalje plaćali, imaće i ovo osiguranje“, navodi prof. Bisić.

Devojka za računarom
Foto: Pixabay.com

Plaćanje na rate

Bisić rešenje ove situacije vidi u mogućem davanju prava na plaćanje dospelih obaveza za poreze i doprinose na rate.

„Ova mogućnost već je propisana Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Možda se može razmatrati i mogućnost modifikacije ovih pravila za datu priliku, što bi se moralo posebno propisati“, zaključuje prof. Bisić i podseća da ništa tako ne potkopava poresku etiku, ali i sam odnos prema državi i društvu, kao kada neki obveznici plaćaju, a neki ne plaćaju porez, iako su i jedni i drugi obavezni na to” zaključuje profesorka Bisić.

  • Morona

    20.1.2021 #1 Author

    Prepametna profesorko daj mi mejl da ti pošaljem kako već zdravstveno osigurana osoba uredno plaća zdravstvo 2 puta a knjigovodja kaže “ pusti nemoj da ih čačkaš“. Sramoto jedna. Koliko duguje Mitrović?

    Odgovori

  • Bocke

    20.1.2021 #2 Author

    Gospodja je ocigledno skolovana u vreme SFRJ i sad kao profesor sa tim praistorijskim znanjem prosipa svu pamet nakaradnih zakona iz vremena socijalizma. Frilenser nije samostalna delatnost, vise pristaje rec „honorarac“ jer to i jeste. Delatnost se moze primeniti za usko specijalizovane radne aktivnost, medjutim frilenserstvo se ne ogranicuje samo na jedan vid delatnosti, nego vise njih. Neko moze preko interneta uporedno raditi graficke, poslove razlicitih podtipova, a nas zakon to ne prepoznaje. U nasem spisku delatnosti nije isto ako se uradi prelom za stampu, izrada loga, ilustracije za knjigu, 3D render, animacija, fotografija i jos puno toga… Gospodja samo prepricava nesto sto joj je „neko“ iz vlasti sapnuo da kaze i siri dezinformacije, bez obzira sto je „profesor“. Rekao bih da koristi polozaj da bi odokativno procenila situaciju, sto je nepravedno i vrlo opasno. Oteracete nekoliko desetina hiljada ljudi sa porodicama odavde i koji ce se vrlo rado odreci srpskog drzavljanstva, jer ovo je vreme kad su nam dostupne sve moguce informacije, a samim tim i svi vec znamo kako posluju i kako se oporezuju frilenseri u inostranstvu. Na rate? Sacuvaj boze od ovakvih budalastina.

    Odgovori

  • Nikola

    20.1.2021 #3 Author

    Mogli biste informisati ovu profesorku da je zakon o socijalnom osiguranju po kojem je frilenserima omogućen staž izmenjen tek decembra 2019. a počeo da se primenjuje od januara ili jula 2020. godine. Dakle, država traži da frilenseri plate 25,5% za PIO fond za period kad im ne teče staž. Druga stvar oko koje bi profesorka mogla da se informiše jeste slučaj pomenutog frilensera kome je poreska obračunala samo godišnji porez, ali ne i ostale kada je išao da ih prijavi. Bilo bi jako dobro da se poreski stručnjaci obaveste o svemu pre nego što komentarišu i krenu da iznose neke netačne ocene.

    Odgovori

    • Milun

      21.1.2021 #4 Author

      Kako su naši rezidenti u obavezi da plate porez ostvaren bilo gde, da li to znači da i sportisti i estradne zvezde plaćaju porez u Srbiji ili možda postoje ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja?

      Odgovori

  • Sofi Marso

    21.1.2021 #5 Author

    Prvo i osnovno pravo o slobodi coveka je da li covek zeli da placa porez.da li taj odnos drzava-pojedinac zadovoljava coveka i daje mu adekvatnu razmenu.mene ne,vec godinama unazas.samo uzima i to je jednostran odnos na koji ja ne pristajem i ne podrzavam.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...