Ugovoreni projekti u vrednosti od gotovo 600 miliona evra

EIB podržava pridruživanje Zapadnog Balkana EU

BankeNovacSrbijaVesti

6.10.2021 17:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EIB podržava pridruživanje Zapadnog Balkana EU EIB podržava pridruživanje Zapadnog Balkana EU
Evropska investiciona banka (EIB) će podržati zelenu i digitalnu transformaciju regiona u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske unije, potvrdio je predsednik EIB Verner Hojer... EIB podržava pridruživanje Zapadnog Balkana EU

Evropska investiciona banka (EIB) će podržati zelenu i digitalnu transformaciju regiona u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske unije, potvrdio je predsednik EIB Verner Hojer (Werner Hoyer) samita EU i Zapadnog Balkana održanog u Brdu kod Kranja.

Pored toga, EIB ponovo potvrdila svoju ulogu vodećeg finansijera održivih projekata i da će doprineti uvođenju Ekonomsko-investicionog plana finansijskom i tehničkom podrškom, i tako ojačati svoje lokalno prisustvo, prenosi Tanjug.

Navodi se i da EIB, kao banka EU, u potpunosti podržava politiku proširenja na Zapadnom Balkanu uz pristup prilagođen regionu, uključujući podršku usaglašavanju sa normama i standardima EU.

Navodi se da je Hojer ponovio da EU podržava evropsku integraciju u regionu, održiv oporavak od pandemije Covid-19 i digitalizaciju regionalnog tržišta.

On je podsetio da su ti ciljevi deo Ekonomsko-investicionog plana EU za Zapadni Balkan, koji pruža okvir za investicioni paket vredan gotovo 30 milijardi evra, namenjen podsticanju održivijeg, zelenog digitalnog rasta.

Hojer je napomenuo da EIB namerava da pruži obimnu finansijsku i savetodavnu podršku s ciljem da ubrza pripremu i sprovođenje ključnih projekata za održivu povezanost, digitalizaciju i zelenu tranziciju, koji će omogućiti ublažavanje uticaja klimatskih promena i prilagođavanje njima.

Predsednik EIB navodi da su te inicijative ključne za podsticanje dugoročnog privrednog oporavka, regionalne saradnje i usaglašavanje sa standardima EU.

Podrška Evropske investicione banke biće ojačana većim lokalnim prisustvom i pristupom koji je prilagođen ovom evropskom regionu. Plan ponovo potvrđuje ulogu EU kao glavnog partnera. On omogućava da region usvoji norme i standarde EU pre pristupanja zajednici. To će ubrzati društveno-ekonomsku integraciju zemalja u okviru regiona, kao i njihovu integraciju sa EU. On će, pomoću strogih zahteva za nabavke obezbediti kvalitetne investicije i transparentnost, naglašava Hojer.

On navodi da će EIB intenzivirati saradnju sa svim ključnim partnerima u javnom i privatnom sektoru na pokretanju najvažnijih projekata i finansijskih proizvoda koji su od suštinskog značaja za ekonomsku transformaciju regiona, proširujući svoju podršku na dijalog o politikama, izgradnju kapaciteta i usvajanje pravnih tekovina EU.

Kao važan primer ovog pristupa, Hojer je naveo prvi Železnički samit Zapadnog Balkana održan u Beogradu, koji su organizovali EIB, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska komisija i Transportna zajednica.

Dodao je da su počeli i građevinski radovi na železničkom Koridoru 10 u Nišu, ključnom projektu održivog saobraćaja na Zapadnom Balkanu.

U okviru Tima Evropa, EIB je uspeo da doprinese hitnom odgovoru na Covid-19 sa 1,7 milijardi evra, uključujući pored mnogih drugih projekata garantne šeme za zapošljavanje mladih, digitalizaciju škola i podršku MSP sektoru za povećanje njihovog društvenog uticaja, naročito u pogledu rodne i međugeneracijske ravnopravnosti, zaključio je Hojer.

U saopštenju EIB se navodi da je banka tokom 2021. godine već ugovorila projekte u vrednosti od gotovo 600 miliona evra, za koje se očekuje da će pokrenuti investicije u iznosu od 1,2 milijarde evra.

EIB je ugovorila niz održivih investicija za region. Cilj je bio da se unaprede digitalna infrastruktura i veštine, modernizuju ključne železničke mreže, mreže vodnih puteva i gradskog prevoza, kao i da se omogući inkluzivno zapošljavanje, sa prvim podsticajnim zajmom sa društvenim uticajem, odobrenim 2020. godine. Sa ovim i predstojećim investicijama oni nameravaju da maksimalno učvrste ulogu EIB kao vodećeg finansijera zelenih, održivih, digitalnih i inkluzivnih projekata u regionu, izjavila je potpredsednica EIB za Zapadni Balkan Liljana Pavlova (Lilyana Pavlova).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...