Pristup kreditima lakši za stanovništvo nego za privredu

EIB: Pozitivna kretanja u bankarskom kreditiranju

BankeBiznisEUInvesticijeNovacVesti

29.11.2021 18:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EIB: Pozitivna kretanja u bankarskom kreditiranju EIB: Pozitivna kretanja u bankarskom kreditiranju
U centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi tražnja za kreditima je povećana, a pristup kreditima olakšan, ali se poboljšanja prevashodno odnose na stanovništvo, umesto na... EIB: Pozitivna kretanja u bankarskom kreditiranju

U centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi tražnja za kreditima je povećana, a pristup kreditima olakšan, ali se poboljšanja prevashodno odnose na stanovništvo, umesto na privredu, pokazuje novo istraživanje Evropske investicione banke (EIB).

Istraživanje ukazuje na pozitivna kretanja u bankarskom kreditiranju u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, prenosi Tanjug.

Tokom poslednjih šest meseci, stanje u pogledu problematičnih kredita je bolje, ali se ne očekuje da će se to poboljšanje nastaviti i u narednih šest meseci, što ukazuje na određenu neizvesnost.

EIB je danas objavila izdanje svog Istraživanja bankarskog kreditiranja u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi (CESEE) za jesen 2021, koje ukazuje na optimistička očekivanja za bankarski sistem u regionu CESEE, mada ponegde uz neizvesnost koja sporo nestaje i izvesne rizike negativnih kretanja.

Uprkos snažnom uticaju pandemije, tražnja za kreditima se oporavila, a na strani ponude sredstava za finansiranje polako se uočavaju blaži uslovi. Tražnja stanovništva za kreditima je velika, a ona oživljava i u segmentu fiksnih investicija preduzeća.

Uslovi kreditiranja postaju blaži, ali uglavnom za stanovništvo, a ne i za preduzeća, gde su uslovi još uvek oštri, naročito za manja preduzeća.

„Istraživanje pokazuje da su međunarodna i nacionalna podrška bili ključni za kontinuitet poslovanja bankarskih grupa u regionu CESEE, nakon prvobitnog naglog zastoja usled šoka zbog kovida-19 u 2020. godini”, rekla je glavni ekonomista EIB-a Debora Revoltela.

euro
Foto: Pixabay.com

Od bankarskih grupa koje posluju u regionu CESEE, 40 odsto namerava da proširi svoje poslovanje. Nakon poremećaja koje je kovid-19 izazvao u 2020. godini, to su dobre vesti, rekao je rukovodilac službe za makroekonomski scenario Luka Gatini.

„Ali i dalje postoje neke neizvesnosti i rizici negativnih kretanja. Preduzećima još uvek nije olakšan pristup bankarskom finansiranju. Takođe, bankarske grupe očekuju da će se pozitivna kretanja problematičnih kredita zaustaviti. Regulatorne mere i mere politike će morati da nastave da pružaju podršku, naročito da bi se ubrzale preko potrebne investicije u klimatsko delovanje i digitalizaciju“, navodi se u saopštenju EIB-a.

Istraživanje bankarskog kreditiranja u CESEE deo je izveštavanja i praćenja koje EIB, MMF, EBRD i Svetska banka redovno vrše za „Bečku inicijativu“, okvir za zaštitu finansijske stabilnosti Evrope u nastajanju.

Tokom poslednjih šest meseci, izloženost bankarskih grupa prema regionu je povećana, kao deo strateške obaveze da se poslovanje održi ili čak poveća.

Pored toga, one su izjavile da je, nakon privremenog pada u 2020. godini, njihovo poslovanje u CESEE ponovo bilo profitabilno.

Prekogranične bankarske grupe daju naznake pozitivnih strateških namera u pogledu njihovih regionalnih operacija, ukazujući na punu podršku njihovim tamošnjim filijalama i izloženosti u 2021. godini.

Oko 60 odsto bankarskih grupa obuhvaćenih istraživanjem namerava da održi svoje poslovanje u CESEE, dok 40 odsto namerava da ga proširi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...