EKONOMIJA VELIKE BRITANIJE DOTAKLA DNO Pad BDP u aprilu 20,4 odsto

EUSvetVesti

12.6.2020 11:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

EKONOMIJA VELIKE BRITANIJE DOTAKLA DNO Pad BDP u aprilu 20,4 odsto EKONOMIJA VELIKE BRITANIJE DOTAKLA DNO Pad BDP u aprilu 20,4 odsto
Ekonomija Velike Britanije smanjila se za 20,4 odsto u aprilu, što je najveći mesečni pad ikada, saopštila je tamošnja Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).... EKONOMIJA VELIKE BRITANIJE DOTAKLA DNO Pad BDP u aprilu 20,4 odsto

Ekonomija Velike Britanije smanjila se za 20,4 odsto u aprilu, što je najveći mesečni pad ikada, saopštila je tamošnja Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS). Kancelarija je takođe predstavila podatke za tri meseca od februara do aprila, koji su pokazali da je BDP u tom periodu opao za 10,4 odsto.

Pad britanskog BDP tri puta je veći od privrednog pada od 2008. do 2009. godine za vreme svetske ekonomske krize i najveći je u istoriji Velike Britanije, prenosi BBC, a čak 10 puta veći nego bilo koji drugi pre krize izazvane pandemijom Covid-19. Britanska ekonomija bila je za oko 25 odsto manja nego u februaru, saopštio je ONS.

Gotovo svi sektori bili su pogođeni usled restrikcija kretanja i poslovanja zbog epidemioloških mera, a najviše štete pretrpeli su ugostiteljstvo, obrazovanje, zdravstvo i prodaja automobila, kao i građevinarstvo. Trgovina Velike Britanije sa ostatkom sveta veoma je oslabila, pa je uvoz i izvoz automobila i goriva registrovao značajan pad, kao i promet umetničkih dela i odeće.

Britanska ekonomija smanjila se za 2,0 odsto u prvom tromesečju 2020. godine, a ekonomisti očekuju još veći pad u periodu april-jun, zbog čega zemlju očekuje duboka recesija. Epidemiološke mere počele su postepeno da slabe u maju, pa će april verovatno ostati mesec sa najnižim BDP, što govori da je najgore ipak prošlo, ali oporavak će biti dugotrajan.

Stopa nezaposlenosti je prevršila 8,0 odsto, a ekonomski stručnjaci sugerišu Vladi da bi trebalo da intenzivira otvaranje zemlje, jer se čekanjem povećava rizik za preduzeća i radna mesta.

Rast nezaposlenosti je svakodnevan, pa je tako u lancu „Macdonald hotels“, koji ima 31 nekretninu u Velikoj Britaniji 1.800 radnih mesta pred gašenjem. Ova kompanija za koju radi oko 2.300 ljudi, saopštila je da se nadala da će izbeći taj „veoma nepoželjan korak“, ali da „jednostavno nema drugi izbor“, prenosi Tanjug.

Kanadska kompanija „Bombardier“ najavila je otpuštanje 600 radnika u Severnoj Irskoj. Izražavajući „duboko žaljenje“ zbog radnika i njihovih porodica, kompanija je navela da je taj korak iznuđen „krizom bez presedana“. Prošle nedelje kompanija „Thompson Aero Seating“ objavila je otpuštanje 500 zaposlenih, jer se vazduhoplovna industrija suočila sa borbom za golo preživljavanje.

Avio kompanija „British Airways“ oglasiće na prodaju neke od eksponata svoje umetničke kolekcije vredne više miliona funti, kako bi prikupila novac za oporavak od krize izazvane pandemijom korona virusa. Kako navodi BBC za prodaju će biti oglašeno ne manje od 10 umetničkih dela, a aukciu će voditi poznata kuća „Sotbi“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...