podignuta prognoza rasta na 11 odsto

Ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog

BankeNovacRegionVesti

19.10.2021 18:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog Ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog
Predstavnici Svetske banke (SB) ocenili su u utorak da je ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog... Ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog

Predstavnici Svetske banke (SB) ocenili su u utorak da je ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog razvoja (MFSS).

Resorni ministar Milojko Spajić kazao je da je Crna Gora ostvarila veliki uspeh u ovoj turističkoj sezoni i za devet meseci beleži oko 700 miliona evra prihoda, kolika je, kako je rekao, bila projekcija za celu godinu.

Iz tog resora saopšteno je da su, u okviru redovnih godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i SB održani sastanci delegacija MFSS i Centralne banke Crne Gore (CBCG).

“Predstavnici SB ocenili su da je ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog i čestitali su na napretku Crne Gore na planu fiskalne konsolidacije, uz podršku merama daljeg oporavka i razvoja”, kaže se u saopštenju, a prenosi crnogorska agencija Mina.

Spajić je, predstavljajući efekte dosadašnjeg učinka i predstojeće mere za bolji životni standard u Crnoj Gori, ukazao i na značaj tehničke i stručne podrške SB državi koja je sada u dobroj poziciji.

Potpredsednica SB za Evropu i Centralnu Aziju, Ana Bjerde je čestitala na dosadašnjem rezultatu i ponudila ekspertsku pomoć u delu reformi penzionog sistema i javne uprave.

“Vaši napori se vide već u ovoj godini i to je veliko postignuće. Rado ćemo vam pružiti podršku”, rekla je ona.

SB je, kako se navodi, nedavno podigla prognozu rasta crnogorske ekonomije za 2021. godinu na skoro 11 odsto.

Spajić je kazao da se očekuje još bolji rezultati države u finansijsko-ekonomskom smislu, podsećajući na ekonomski pad prošle godine od preko 15 odsto, i da je već ostvaren značajan oporavak u ovoj godini.

Deficit budžeta za osam meseci ove godine sveden je na 1,2 odsto BDP-a, rekao je Spajić, dodajući da je jedan od najnižih u Evropi, dok je prošle godine, kako je podsetio resorni ministar, bio skoro 11 odsto, a budžetom za 2021. godinu projektovan na nešto iznad tri odsto.

Viceguverner CBCG Nikola Fabris je informisao o stanju u bankarskom sektoru, kroz prizmu najnovijih podataka za prvih devet meseci tekuće godine.

Istakao je da svi indikatori bankarskog poslovanja beleže pozitivne trendove, pa je aktiva banaka na kraju septembra 2021. godine za 12,5 odsto viša u odnosu na kraj 2020. godine, krediti za 10,8 odsto, kapital banaka za 6,7 odsto, a depoziti za čak 18,3 odsto, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...