Revizija pada američkog BDP-a u drugom kvartalu

Ekonomski pad u SAD nešto blaži, recesija i dalje tema

NovacSvetVesti

26.8.2022 13:53 Autor: Vladimir Jokanović 5

Ekonomski pad u SAD nešto blaži, recesija i dalje tema Ekonomski pad u SAD nešto blaži, recesija i dalje tema
Američka ekonomija oslabila je blaže u drugom kvartalu nego što je ranije prijavljeno, a tržište rada ostalo je snažno. Druga procena BDP-a koju je... Ekonomski pad u SAD nešto blaži, recesija i dalje tema

Američka ekonomija oslabila je blaže u drugom kvartalu nego što je ranije prijavljeno, a tržište rada ostalo je snažno. Druga procena BDP-a koju je objavilo američko Ministarstvo trgovine revidirana je na smanjenje od 0,6 odsto umesto na prvobitnih 0,9 odsto.

Poboljšano očitavanje BDP-a pripisuje se ažuriranju sveobuhvatnijih podataka, koji uključuju blage revizije naviše potrošnje i ulaganja u privatne zalihe, prenosi CNN. Uprkos reviziji naviše, najnovije procene pokazuju da se ekonomija smanjuje u dva uzastopna kvartala, što je definicija tehničke recesije.

Mnogi ekonomisti, međutim, ne veruju da su SAD usred recesije. Oni ukazuju na snažno tržište rada i povećan nivo lične i poslovne potrošnje, proizvodnje i prihoda. Prema podacima Ministarstva rada od četvrtka, prijave za pomoć za nezaposlene pale su u odnosu na prethodnu nedelju.

Međutim, analitičari ocenjuju da će potraživanja za nezaposlene postepeno rasti uporedo sa usporavanjem ekonomskog rasta, dok se preduzeća fokusiraju na smanjenje neefikasnosti u poljuljanoj ekonomiji. Ipak, oskudna ponuda radne snage trebalo bi da spreči nagli porast zahteva za naknadu za nezaposlene, navodi Oxford Economics.

RECESIJATEHNIČKA RECESIJA
Kada recesiona faza traje duže vreme, to je poznato kao recesijaTehnička recesija je kada se zemlja suoči sa padom BDP-a u dva uzastopna kvartala
Pokriva širok spektar ekonomskih aspekata, kao što su zapošljavanje, domaćinstva, prihodi preduzeća…Uglavnom se koristi za opis trendova BDP-a
Dugo trajeKratko traje
Nije prouzrokovana pojedinačnim događajemČesto je prouzrokovana pojedinačnim događajem
Izvor: Rezervna banka Indije

U analizi PNC Financial Services Group navodi se da je u prvoj polovini tekuće godine došlo do velike nepovezanosti između realnig BDP-a i drugih ekonomskih faktora. Realni BDP je pao, ali je rast zaposlenosti ostao veoma snažan, kao i industrijska proizvodnja, ocenila je finansijska grupa.

Iako je revizija podataka u javnosti ponovo pokrenula debatu o tome da li su SAD u recesiji ili ne, to prosečnom Amerikancu verovatno nije najvažnije. Proteklih nekoliko meseci obeležila je istorijski visoka inflacija koja je ispraznila novčanike i ugasila optimizam građana u pogledu ekonomije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...