Sve veći izgledi za recesiju u SAD

Nagli pad uslužnih aktivnosti u Americi

SvetVesti

24.8.2022 09:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nagli pad uslužnih aktivnosti u Americi Nagli pad uslužnih aktivnosti u Americi
Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), indikator koji meri proizvodne i uslužne aktivnosti pao je u avgustu u SAD na 45 sa 47,7 u julu,... Nagli pad uslužnih aktivnosti u Americi

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), indikator koji meri proizvodne i uslužne aktivnosti pao je u avgustu u SAD na 45 sa 47,7 u julu, prema podacima S&P Global. Stopa pada PMI bila je najoštrija od početnih faza pandemije u maju 2020. godine.

Prema proceni S&P Global. pokazalo se da se aktivnost u SAD smanjila drugi mesec zaredom, jer su uslovi potražnje ponovo oslabljeni, podstaknuti uticajem povećanja kamatnih stopa i snažnim inflantornim pritiscima na potrošnju, prenosi Morning Star.

Iako je proizvodnja blago opala, nagli pad aktivnosti u uslužnom sektoru oborio je ukupan PMI. Prema brzoj proceni PMI usluga u SAD pao je na 44,1 u avgustu sa 47,3 u julu, dok su ekonomisti u anketi WSJ prognozirali da će on u avgustu dostići 49.

Proizvodni PMI pao je u avgustu na 51,3 sa 52,2 u julu, što je najniži nivo u poslednje dve godine, signalizirajući slabe uslove poslovanja u proizvodnom sektoru. Manji priliv novih porudžbina i kontinuirani napori da se obuzda potrošnja dovelo su do najsporijeg rasta zaposlenosti u poslednjh skoro godinu dana, navodi S&P Global.

Izvor: S&P Global

Uprkos slaboj potražnji klijenta, preduzeća iz privatnog sektora pokazala su optimizam u vezi sa izgledima za proizvodnju u narednih 12 meseci, navedeno je u izveštaju S&P Global. Dobra vest za proizvođače je da su cene sirovina i izlazni troškovi rasli najsporijim tempom u poslednjih godinu i po.

Američka ekonomija izgleda spremna za poskupljenja energije tokom zime i najviše cene prirodnog gasa od 2008. godine, ocenili su stručnjaci Comerica Bank, prenosi Reuters. Sa hlađenjem potražnje, recesija je sve verovatnija, između predstojeće jeseni i proleća iduće godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...