Ide se ka maksimumu proizvodnje električne energije

Energetski sistem stabilizovan, rudari najzaslužniji za to

SrbijaU fokusuVesti

23.12.2021 10:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Energetski sistem stabilizovan, rudari najzaslužniji za to Energetski sistem stabilizovan, rudari najzaslužniji za to
Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković saopštila je da su svi kapaciteti u termoelektranama na mreži, kao i da idu ka dostizanju... Energetski sistem stabilizovan, rudari najzaslužniji za to

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković saopštila je da su svi kapaciteti u termoelektranama na mreži, kao i da idu ka dostizanju maksimuma proizvodnje električne energije.

Prema njenim rečima, elektroenergetski sistem se stabilizuje i ima dovoljno toplotne i električne energije.

„Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa svim javnim preduzećima u sektoru proizvodnje i distribucije, svakodnevno radi na tome da se sistem potpuno stabilizuje“, rekla je Atanacković za TV Prva, prenosi Tanjug.

Ona je istakla da se ne može reći da je sistem stoprocentno stabilizovan, ali da se svakodnevno radi na tome da se obezbedi dovoljno električne i toplotne energije i za domaćinstva i za privredu.

„Država je pravovremeno reagovala i zahvaljujući tome što smo finansijski stabilni, sačuvali smo energetsku bezbednost. Hvala svim radnicima Elektroprivrede Srbije (EPS), rudarima koji neprestano rade u teškim uslovima, oni su najzaslužniji za to što imamo dovoljno električne energije. Oni nisu i ne mogu biti odgovorni za krizu, za to je odgovorna uprava EPS-a“, rekla je Atanacković.

Ona je dodala da je Ministarstvo rudarstva i energetike u aprilu formiralo Radnu grupu za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima i da su od menadžmenta EPS-a dobijali pismene i usmene izveštaje o tome da je sve spremno za zimsku sezonu i da neće biti problema, prenosi Tanjug.

„Poslednjih godinu dana ukazujemo na to da se EPS-om loše upravlja, da planiranje nije adekvatno, da nema novih investicija, podsetiću da EPS nije izgradio nijedan elektroenergetski kapacitet 30 godina. Zato što uprava EPS-a nije na vreme planirala remonte, zato što nije bilo novih kapaciteta, nije bilo modernizacije postojećih, došli smo u ovu situaciju“, izjavila je Atanacković.

Ona je ponovila da energetska kriza potresa ceo svet, kao i da cene električne energije na evropskim tržištima i dalje rastu, pa je juče megavat-čas koštao 420 evra, a početkom godine bio je 50.

„Ugalj koji koristimo je najlošijeg kvaliteta, to je lignit najniže kalorijske vrednosti, a ako hoćemo da budemo energetski bezbedna i nezavisna zemlja, moramo imati i druge izvore i OIE i gas i da razgovaramo o nuklearnoj energiji“, navela je državna sekretarka.

Atanacković je istakla da ukoliko u našem energetskom miksu imamo sve izvore, onda ćemo lako prevazići sve buduće energetske krize i da mislimo i na naredne generacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...