Plaćanje gasa ipak u ruskoj valuti

Eni otvara račun u rubljama u Gazprombanci

EUSvetVesti

18.5.2022 08:44 Autor: Vladimir Jokanović 3

Eni otvara račun u rubljama u Gazprombanci Eni otvara račun u rubljama u Gazprombanci
Italijanska energetska kompanija Eni započela je proces otvaranja dva tekuća računa u ruskoj Gazprombanci, jednog u evrima i drugog u rubljama, iz „predostrožnosti“, budući... Eni otvara račun u rubljama u Gazprombanci

Italijanska energetska kompanija Eni započela je proces otvaranja dva tekuća računa u ruskoj Gazprombanci, jednog u evrima i drugog u rubljama, iz „predostrožnosti“, budući da se približavaju rokovi za plaćanje ruskog gasa, saopštila je kompanija.

Eni je u saopštenju navela da je taj potez usledio nakon „jednostranog“ zahteva Gazprom exporta da se izmene postojeći ugovori između strana kako bi se uzela u obzir nova ruska procedura plaćanja gasa, prenosi S&P Global.

Italijanska kompanija istakla je da će privremeno otvoriti dva računa ne dovodeći u pitanje svoja ugovorna prava, koja i dalje predviđaju plaćanje u evrima. Saopštenje Eni došlo je dan nakon što je Evropska komisija poslala zemljama EU ažurirane smernice o sankcijama, koje ne zabranjuju izričito otvaranje računa u rubljama.

Eni je naveo da su Gazprom export i ruske vlasti potvrdile da će se obaveze plaćanja smatrati završenim sa uplatom početnog depozita u evrima i da će se konverzija valute izvršiti u roku od 48 sati bez učešća sankcionisane Centralne banke Rusije, prenosi Politico.

Izvor: Gazprom

Italjanska kompanija saopštila je da deluje „u skladu sa trenutnim. Svaka zemlja koja odbije da plati ruski gas u rubljama suočiće se sa prekidom isporuka, kao Poljska i Bugarska, upozorila je Moskva, nakon što su pomenute dve zemlje u sredu isključene iz ruskog sistema snabdevanja.

Svaka zemlja koja odbije da plati ruski gas u rubljama suočiće se sa prekidom isporuka, kao Poljska i Bugarska, upozorila je Moskva krajem aprila, nakon što su pomenute dve zemlje isključene iz ruskog sistema snabdevanja. „Plaćanje u odgovarajućoj formi biće osnova za nastavak snabdevanja“, rekao je tim povodom portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nekoliko dana kasnije, italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi) zatražio je od EK da jasno navede kako kompanije mogu da plaćaju ruski gas bez kršenja sankcija, a da im istovremeno Rusija ne prekine isporuke. On je ocenio da „ukoliko nema jasnoće ili linije ponašanja“ onda je očekivano da će svaka kompanija ili svaka zemlja uraditi ono što smatra da treba.

Dragijev komentar usledio je posle izjave italijanskog ministra energetike Roberta Ćingolanija (Roberto Cingolani) da evropskim energetskom kompanijama treba privremeno omogućiti da ispune ruski zahtev za plaćanje u rubljama, kao što sada namerava da učini Eni.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je poslednjeg dana marta ukaz o pravilima trgovine gasom sa zemljama koje nisu prijateljske, odnosno sa onima koje su uvele Rusiji sankcije zbog napada na Ukrajinu. On je tom prilikom precizirao da zapadne zemlje moraju da otvore račune u ruskim bankama kako bi kupovale gas od Rusije.

  • MARKO7

    18.5.2022 #1 Author

    Pa zbog cele ove situacije je tako najbolje i uraditi…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    18.5.2022 #2 Author

    monopol je čudo
    uzmi ili ostavi

    Odgovori

  • MAJALG

    21.5.2022 #3 Author

    Normalno da tako nesto rade,jer im sve zavisi od ruskog gasa.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...