EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U REGIONU NEUJEDNAČENA U Hrvatskoj manje zaraženih, u Crnoj Gori raste broj novoobolelih

IzdvajamoRegionVesti

14.7.2020 14:33 Autor: Ljiljana Begović 0

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U REGIONU NEUJEDNAČENA U Hrvatskoj manje zaraženih, u Crnoj Gori raste broj novoobolelih EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U REGIONU NEUJEDNAČENA U Hrvatskoj manje zaraženih, u Crnoj Gori raste broj novoobolelih
Prema poslednjim podacima u Hrvatskoj su zabeležena 52 nova slučaja zaraze korona virusom. „Procenat pozitivnih nalaza je 4,3 odsto. Preminula je jedna osoba, sada... EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U REGIONU NEUJEDNAČENA U Hrvatskoj manje zaraženih, u Crnoj Gori raste broj novoobolelih

Prema poslednjim podacima u Hrvatskoj su zabeležena 52 nova slučaja zaraze korona virusom. „Procenat pozitivnih nalaza je 4,3 odsto. Preminula je jedna osoba, sada ih je ukupno 120. Na respiratoru je pet osoba“, izjavio je ministar zdravlja Vili Beroš.

U Hrvatskoj je stupila na snagu obaveza nošenja zaštitnih maski u prodavnicama. Ukupan broj zaraženih korona virusom u Hrvatskoj od početka epidemije je 3.827, umrlo je 120 osoba, dok je bolest preležalo 2.558 pacijenata.

Slovenija će prilagoditi aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih korona virusom koja je u Nemačkoj već u upotrebi, izjavio je ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik. „Aplikacija koju će na dobrovoljnoj bazi  u svoje mobilne telefone moći da instaliraju zaraženi, i oni koji su u karantinu, će se zasnivati  na nemačkoj tehnologiji otvorenog koda i Sloveniju će to koštati najmanje od 40.000 evra“, rekao je Koritnik prenosi Delo.

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da je u predstojećoj fazi razvoja epidemije Covid-19 primena aplikacije jedina alternativa ponovnom zatvaranju društvenog i ekonomskog života ili primeni sve strožijih mera, ali da bi aplikacija za zaražene i one u karantinu morala biti obvezna. U Sloveniji je u posednja 24 sata zabeleženo 10 novih slučajeva zaraze korona virusom. Ukupan broj obolelih do sada je 1.859, umrlo je 111 pacijenata, oporavilo se 1.488.

Foto: Pixabay.com

U Crnoj Gori moguće uvođenje novih epidemioloških mera

Crnogorski  Institut za javno zdravlje (IJZCG) saopštio je da je pozitivno oko 400 od 2.000 testova na korona virus koji su zbog povećanog testiranja poslati u laboratoriju u Nemačkoj. Na taj način, broj zaraženih u Crnoj Gori, koji uz novih 66 slučajeva iznosi ukupno 963, znatno će se povećati, što bi, kako je rekao direktor IJZCG Boban Mugoša, moglo uticati na uvođenje novih epidemioloških mera.

„Prema sadašnjim podacima kojima raspolažemo zabrinjava nas to što je više od 20 odsto uzoraka koji su poslati na obradu u Nemačku pozitivno, što znači da će doći do daljeg porasta i to će uticati na to kako ćemo dalje pristupati epidemiji“, rekao je Mugoša, prenosi Index.hr.  U Crnoj Gori je prema zvaničnim podacima ukupan broj zaraženih korona virusom od početka epidemije 1.287, umrle su 24 osobe, oporavilo se 330.

U Severnoj Makedoniji raste broj zaraženih korona virusom. U prethodnih sedam dana registrovano je 1.073 novih pozitivnih slučajeva korona virusa od ukupno 9.995 izvršenih ispitivanja. To znači da je 10,73 odsto ispitanih bilo inficirano. Više od polovine njih u epidemiološkom istraživanju nije reklo da je došlo u kontakt sa već zaraženom osobom, niti da je putovalo u inostranstvo. Najveći broj zaraženih su lica iznad 60 godina, izveštava Nova Makedonija. Ukupan broj zaraženih u Severnoj Makedoniji od početka epidemije je 8.197, umrlo je 385 i izlečilo se 4.326 pacijenata.

Foto: Tanjug/AP

U poslednja 24 sata u Bosni i Heregovini registrovano je novih 189 slučajeva zaraze korona virusom. Od 84 potvrđena smrtna ishoda u Federaciji BiH, 55 osoba je muškog (65.48%) i 29 ženskog pola (34.52%). Institut za javno zdravstvo Republike Srpske saopštio je da je korona virusom u Republici Srpskoj u poslednja 24 sata zaraženo još 50 osoba te da su bila i dva smrtna slučaja. Ukupan broj obolelih u BiH do sada je 6.981, umrlo je 226 osoba, izlečeno 3.179 pacijenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...