ERSTE GRUPA: Srbija će biti najmanje pogođena krizom zbog korona virusa

SrbijaVesti

2.4.2020 17:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ERSTE GRUPA: Srbija će biti najmanje pogođena krizom zbog korona virusa ERSTE GRUPA: Srbija će biti najmanje pogođena krizom zbog korona virusa
Srbija je zemlja koja će biti najmanje pogođena krizom zbog korona virusa u centralnoj i istočnoj Europi (CEE), jer se očekuje da će se... ERSTE GRUPA: Srbija će biti najmanje pogođena krizom zbog korona virusa

Srbija je zemlja koja će biti najmanje pogođena krizom zbog korona virusa u centralnoj i istočnoj Europi (CEE), jer se očekuje da će se njena ekonomija 2020. smanjiti za oko 2,3 odsto , objavila je Erste Group.

Banka je revidirala svoje poslednje prognoze ekonomskog rasta za CEE i sada očekuje da će se prosečni bruto domaći proizvod (BDP) u regiji smanjiti za 4,7 odsto u 2020. godini, navodi Erste Group u izveštaju.

“Zatvaranje uslužnog sektora najmanje mesec i po zaustaviće rast potrošnje u kategorijama kao što su restorani, hoteli i kultura. Turistički orijentisane zemlje poput Hrvatske i Slovenije suočiće se sa ozbiljnom recesijom (procene su -7,5 odsto odnosno -6,7odsto),” navodi Erste Group.

Oštar pad strane potražnje ostaviće trag na malim otvorenim ekonomijama, dodaje se.

Na izvoz će negativno uticati prekidi proizvodnje u Evropi i poremećaji u lancima snabdevanja. Osim toga, gubitak prihoda koji proizlazi iz otpuštanja i niže nadoknade iz programa koje sponzorišu vlade u poređenju s redovnim platama verovatno će ograničiti potrošnju domaćinstava na trajna dobra i odeću za ostatak godine, a sve veća nezaposlenost sniziće poverenje potrošača, obrazložio je Erste.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...