doneta reforma ima za cilj promovisanje širenja proizvodnje obnovljive energije

EU će pojačati zaštitu potrošača od naglih promena cena struje

EUVesti

15.12.2023 11:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EU će pojačati zaštitu potrošača od naglih promena cena struje EU će pojačati zaštitu potrošača od naglih promena cena struje
Evropska unija jače će štititi potrošače od naglih promena cena električne energije, dogovoreno je u između predstavnika država Unije i Evropskog parlamenta (EP). Osim... EU će pojačati zaštitu potrošača od naglih promena cena struje

Evropska unija jače će štititi potrošače od naglih promena cena električne energije, dogovoreno je u između predstavnika država Unije i Evropskog parlamenta (EP).

Osim stabilizacije cena, doneta reforma ima za cilj promovisanje širenja proizvodnje obnovljive energije u EU, prenosi Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Dogovor je zasnovan na nacrtu zakona Evropske komisije, koji ima za cilj zaštitu potrošača u EU od snažno fluktuirajućih cena električne energije, poput prošlogodišnje situacije kada su cene struje porasle nakon što je Rusija smanjila izvoz goriva u EU.

Novi dugoročni ugovori između vlade i proizvođača električne energije, prema kojima bi država platila ako tržišna cena padne ispod dogovorene cene, glavni su ciljevi reforme.

Time se želi podstaći domaća zelena i nuklearna proizvodnja energije, osiguravanjem povrata ulaganja.

Tržište električne energije u EU funkcioniše po principu rangiranja dostupnih proizvođača električne energije, odnosno po merit-order principu.

To znači da se dostupni izvori energije rangiraju na osnovu uzlaznog redosleda cene i ponekad zagađenja, zajedno s količinom energije koja će biti generisana.

Izvori koji jeftino proizvode električnu energiju, poput vetroelektrana, prve će se koristiti za pokrivanje potražnje. Konačna cena, međutim, zasniva se na poslednjim i najskupljim, postrojenjima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...