Svaka članica ugrožena korona krizom dobiće deo novca, ukupna suma iznosi 800 milijardi evra

EU grantovima daje podršku za otvaranje radnih mesta

EUVesti

29.6.2021 18:18 Autor: Miljan Paunović 1

EU grantovima daje podršku za otvaranje radnih mesta EU grantovima daje podršku za otvaranje radnih mesta
Evropska unija poslala je novac iz velikog fonda za oporavak od pandemije Covid-19 u 16 zemalja, u obliku grantova za otvaranje radnih mesta i... EU grantovima daje podršku za otvaranje radnih mesta

Evropska unija poslala je novac iz velikog fonda za oporavak od pandemije Covid-19 u 16 zemalja, u obliku grantova za otvaranje radnih mesta i podršku poslovanju u zemljama čija je ekonomija ugrožena tokom epidemije, piše Reuters.

Članice EU čekaju novac iz fonda od 800 milijardi evra u grantovima i zajmovima, koji se finansira iz duga koji je prikupila Evropska komisija u ime 27 država članica.

Ukupno 16 zemalja će dobiti novac u prvom krugu, i to u grantovima vrednim 800 milijardi evra, a među njima su Francuska, Nemačka, Danska, Estonija i Češka.

Evropski komesar za pitanja budžeta Johanes Han (Johannes Hahn ) izjavio je da je srećan zbog toga što je pokretanje fonda pod nazivom “Sledeća generacija EU” počelo na vreme.

Novcem iz fonda finansiraće se 41 državni i regionalni program, sa ciljem da se popuni praznina između vanrednih mera i dugoročnog ulaganja, i to merama jačanja zdravstvenih sistema, otvaranjem novih radnih mesta ili finansijskom podrškom kompanijama.

Da bi se kvalifikovala za novac za oporavak EU, svaka vlada morala je odrediti kako će potrošiti svoj udeo, uz napomenu da najmanje 37 odsto mora da ide u borbu protiv klimatskih promena, a najmanje 20 procenata za prilagođavanje ekonomije digitalnom dobu, navodi Reuters.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...