mogućnost da proizvođači prošire prodaju na druga tržišta

EU i NALED pomažu poljoprivrednicima na jugu Srbije

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

1.3.2022 20:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

EU i NALED pomažu poljoprivrednicima na jugu Srbije EU i NALED pomažu poljoprivrednicima na jugu Srbije
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je u utorak da će projektom prekogranične saradnje „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“ i sredstvima... EU i NALED pomažu poljoprivrednicima na jugu Srbije

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je u utorak da će projektom prekogranične saradnje „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“ i sredstvima Evropske unije biti finansirane opštine Lebane, Surdulica i Vlasotince kao i dve opštine u Severnoj Makedoniji Staro Nagoričane i Kumanovo.

Projekat treba da obezbedi mogućnosti da proizvođači prošire prodaju na druga tržišta, cilj je, kako je navedeno, da se podsticajne mere posebno usmere na razvoj proizvoda po kojima su ovi krajevi poznati i tako stvori šansa za brži razvoj, prenosi Beta.

„Nestabilnost i nepredvidivost cena, manjak pijaca, nedovoljna tražnja, nedostatak mehanizacije i radne snage najčešći su izazovi sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači sa teritorije opština Lebane, Surdulica i Vlasotince“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je tržište pretežno lokalno, pri čemu samo 10 odsto proizvođača svoje proizvode prodaje izvan mesta boravka, a svega dva odsto izvozi svoje proizvode u inostranstvo. Ovi rezultati su, kako je navedeno, deo analize koju je NALED sproveo za potrebe projekta prekogranične saradnje.

Uz pregled potreba proizvođača, analiza nudi i set preporuka, a dva ključna stuba su unapređenje konkurentnosti u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, kao i diverzifikacija dohotka i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima.

„Prvi stub uključuje ulaganja u sredstva za rad, marketing i preradu proizvoda, kao i uspostavljanje i jačanje poljoprivrednih udruženja, dok se drugi temelji na podsticanju ekonomskih aktivnosti na selu, podršku mladima, uvođenje i sertifikaciju kvaliteta hrane, organskih i drugih proizvoda“, navedeno je u saopštenju.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da kroz projekat žele da pošalju drugačiju poruku o ovim i svim lokalnim samoupravama u Srbiji koje se kategorizuju kao nerazvijena područja.

„Sve tri opštine su posebne, raspolažu specifičnim resursima, autentičnim proizvodima, netaknutom prirodom i drugim potencijalima koji nisu dovoljno prepoznati i promovisani. To možemo zajedno da menjamo, za početak brendiranjem ovih proizvoda koji su ogledalo vaših opština. Uz finansijsku i stručnu podršku, vlasinski med, vlasotinačke rukotvorine ili povrće iz Lebana imaju kapacitet da postanu prepoznatljiv lokalni brend“, rekla je Jovanović.

Projekat sprovodi NALED u partnerstvu sa udruženjem žena „Ruža“iz Lebana, Fondacijom za menadžment i industrijsko istraživanje „MIR“ iz Skoplja i civilnim centrom „AktivUm“ iz Kumanova.

Savetnica u kabinetu ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština Slavka Mitričević rekla je da u Srbiji postoje 44 nerazvijene opštine, a najviše ih je na jugu.

„Cilj svih nas je da popravimo demografsku sliku, zadržimo mlado stanovništvo i stvorimo nova radna mesta u nerazvijenim i devastiranim područjima“, rekla je Mitričević.

  • VERA

    1.3.2022 #1 Author

    Ministarstvo i treba da se bavi poboljsanjem uslova za razvoj i plasiranje proizvoda. Svaka pohvala za ulaganje u sredstva za rad i proizvpdnju to ce domacim proizvodjacima mnogo da znaci.

    Odgovori

  • Anna

    1.3.2022 #2 Author

    Mislim da je teško zamislivo, a još teže ostvarivo da mladi ljudi ostanu na selu. Predugo se vodila politika pražnjenja sela i nasilna urbanizacija.

    Odgovori

  • SANJA

    1.3.2022 #3 Author

    I u teska vremena se racuna kada pomognemo narodu,neka samo tako nastave

    Odgovori

  • TINA

    1.3.2022 #4 Author

    Sigirno ce im ta sredstva puno znaciti

    Odgovori

  • NINO

    2.3.2022 #5 Author

    Sve se ubise koliko se otimaju ko ce vise pomoci…kako da ne.

    Odgovori

  • STEFAN

    2.3.2022 #6 Author

    Svaka cast njima ce to zaista značiti

    Odgovori

  • Lelica

    2.3.2022 #7 Author

    Daj Boze da dobiju neku pomoc,tokiko ima nerazvijenih opstina i sela kojima to treba.

    Odgovori

  • MARKO7

    2.3.2022 #9 Author

    Pa realno ovo nam je korisno, hvala na pomoći!

    Odgovori

  • Milisavka

    6.3.2022 #10 Author

    Ako opstane poljoprivreda, opstacemo i mi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...