kompanija će uložiti žalbu na kaznu od 900 miliona dolara

EU kažnjava Amazon zbog kršenja zakona o zaštiti podataka

Firme u fokusuNovacSrbijaU fokusuVesti

31.7.2021 17:15 Autor: Miljan Paunović 0

EU kažnjava Amazon zbog kršenja zakona o zaštiti podataka EU kažnjava Amazon zbog kršenja zakona o zaštiti podataka
Evropska unija kaznila je maloprodajnog giganta Amazon sa blizu 900 miliona dolara zbog, kako tvrde istražitelјi, kršenja zakona saveza koji se odnose na zaštitu... EU kažnjava Amazon zbog kršenja zakona o zaštiti podataka

Evropska unija kaznila je maloprodajnog giganta Amazon sa blizu 900 miliona dolara zbog, kako tvrde istražitelјi, kršenja zakona saveza koji se odnose na zaštitu podataka.

Kazna je izrečena pre nekoliko nedelјa, ali je u petak obelodanio Amazon u podnesku vezanom za bezbednost.

Kaznu je izrekla Nacionalna komisija EU za zaštitu podataka (CNPD), koja je rekla da Amazon nije poštovao zakon o zaštiti podataka, piše UPI.

Revizor je rekao da prakse obrade podataka Amazona nisu u skladu sa statutom. Kao deo kazne, komisija je pozvala Amazon da promeni određene poslovne prakse.

Ovaj maloprodajni gigant rekao je u odgovoru na kaznu da nijedna njegova praksa nije prekršila zakon EU.

„Odluka se oslanja na subjektivna i neproverena tumačenja evropskog Zakona o privatnosti, a predložena novčana kazna je potpuno nesrazmerna“, saopšteno je iz ove kompanije, prenosi The Wall Street Journal.

„Održavanje sigurnosti informacija naših kupaca i njihovog poverenja su glavni prioriteti“, dodala je kompanija, prenosi CNBC.

Regulatori su prošlog meseca predložili kaznu od 425 miliona dolara za Amazon. U svom odgovoru, Amazon je rekao da planira da uloži žalbu na kaznu.

„Snažno se ne slažemo sa presudom CNPD-a“, rekao je portparol kompanije, prema izveštaju CNBC.

Otkrivanje kazne usledilo je dan nakon što je Amazon prijavio 113 milijardi dolara prihoda u drugom kvartalu. Period april-jul bio je treći kvartal zaredom sa zaradom od najmanje 100 milijardi dolara, ali nije ostvario očekivanja većine analitičara za oko dve milijarde dolara.

Amazon nije jedina tehnološka kompanija koja je u poslednje vreme na meti. Google se nedavno suočio sa novčanim kaznama u Francuskoj u iznosu od 267 miliona dolara zbog zloupotrebe ovlašćenja na online tržištu i 600 miliona dolara ranije ovog meseca u vezi sa sadržajem.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...