najviše sredstava biće uloženo u transport

EU odobrila Srbiji 223,6 miliona evra za sedam projekata

EUSrbijaVesti

5.8.2022 13:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

EU odobrila Srbiji 223,6 miliona evra za sedam projekata EU odobrila Srbiji 223,6 miliona evra za sedam projekata
Ministarka za evropske integracije Srbije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je danas da je Evropska unija (EU) odobrila Srbiji bespovratna sredstva od... EU odobrila Srbiji 223,6 miliona evra za sedam projekata

Ministarka za evropske integracije Srbije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je danas da je Evropska unija (EU) odobrila Srbiji bespovratna sredstva od 223,6 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture. 

Ova sredstva, kako je navedeno, odobrena su u okviru šestog poziva za podnošenje predloga projekata iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) EU, a ukupna procenjena investiciona vrednost odobrenih infrastrukturnih projekata jeste 885,4 miliona evra.

„Svi ovi projekti koncipirani su tako da doprinesu rastu investicija u Srbiji i da prodube ukupnu trgovinsku i ekonomsku saradnju Srbije sa regionom Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom“, izjavila je Joksimović, prenosi Beta.

Ona je naglasila da sveobuhvatnost odobrenih mera i projekata jasno ukazuje da je njihov najvažniji cilj ravnomerni regionalni razvoj Srbije, otvaranje novih radnih mesta, poboljšanje zdravstvene zaštite, kao i ostvarivanje ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan, na koje se Srbije obavezala zajedno sa Evropskom unijom.

Projekti iz sektora transporta, za čiju realizaciju su odobrena na sredstva u ukupnoj vrednosti od 135,7 miliona evra, obuhvataju železnički i vodni transport, navedeno je u saopštenju. Sredstva su usmerena na modernizaciju železničke pruge Niš – Dimitrovgrad – granica sa Bugarskom, zatim na rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg koloseka i izgradnje drugog koloseka na deonici Stalać – Đunis, koji je  deo pruge Beograd – Niš, kao i na obezbeđivanje bezbedne plovidbe na Dunavu kroz projekat vađenja potopljene nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata – sektor Prahovo.

U sektoru energetike odobren iznos je nešto veći od 17 miliona evra bespovratnih EU sredstava i biće iskorišćen za realizaciju Transbalkanskog koridora kroz izgradnje dalekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH, ali i za razvoj i modernizaciju distributivne mreže električne energije uvođenjem naprednog sistema za očitavanje brojila i kontrolu potrošnje električne energije (sistem tzv. „pametnog“ merenja potrošnje električne energije).

U sektoru socijalne infrastrukture, konkretno u sektoru zdravstva, odobrena su bespovratna sredstva za izgradnju novog objekta Univerzitetske dečije klinike Tiršova 2 u iznosu od 36,4 miliona evra. Time će se, kako je istaknuto, u velikoj meri modernizovati unutrašnja organizacije rada ove ustanove, značajno će se poboljšati uslovi za kontrolu zaraznih bolesti, pružiti bolji smeštaj dece na lečenju i njihovih porodica.

U sektoru digitalne infrastrukture odobren je projekat pod nazivom „Ruralni širokopojasni internet“, koji će bespovratnim novcem EU u iznosu od 34,4 milona evra, u dve faze, obezbediti uvođenje brzog interneta u ruralnim područjima za blizu 700 domaćinstva i za više od 1.500 javnih objekata, uključujući škole.

Podseća se da Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), kao deo Regionalnog instrumenta za pretpristupnu pomoć (višekorisnička IPA), predstavlja poseban vid podrške EU i međunarodnih finansijskih institucija za pripremu i realizaciju infrastrukturnih projekata kojim.

WBIF jedan je od glavnih instrumenata za realizaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata za sprovođenje Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan (EIP). Plan predviđa ulaganja EU u iznosu od devet milijardi evra bespovratne pomoći u prioritetne oblasti i projekte koji doprinose daljem povezivanju u regionu, kao i boljoj povezanosti sa EU, kako bi se ubrzao slobodan protok ljudi, robe, usluga u kapitala.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...