Odluka Generalnog direktorata za finansijsku stabilnost

EU zabranjuje fizičkim i pravnim licima učešće u ruskoj šemi razmene imovine

EUVesti

25.7.2024 15:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU zabranjuje fizičkim i pravnim licima učešće u ruskoj šemi razmene imovine EU zabranjuje fizičkim i pravnim licima učešće u ruskoj šemi razmene imovine
Generalni direktorat za finansijsku stabilnost Evropske unije saopštio je da je evropskim fizičkim i pravnim licima zabranjeno učestvovanje u šemi razmene imovine koju je... EU zabranjuje fizičkim i pravnim licima učešće u ruskoj šemi razmene imovine

Generalni direktorat za finansijsku stabilnost Evropske unije saopštio je da je evropskim fizičkim i pravnim licima zabranjeno učestvovanje u šemi razmene imovine koju je predložila Rusija.

U objašnjenju direktorata navedeno je da je zabrana uslovljena učešćem Nacionalnog depozitarija za obračun (NRD), koji je pod sankcijama EU od juna 2022. godine, prenosi Komersant.

„Nakon uključivanja na (sankcionu) listu, sva sredstva i ekonomski resursi koji pripadaju NRD moraju biti zamrznuti. Nikakva sredstva ili ekonomski resursi ne mogu biti obezbeđeni NRD ni direktno, ni indirektno“, navodi se u odgovoru direktorata na pitanje o tome da li lica iz EU mogu učestvovati u ruskoj šemi razmene imovine.

Transakcije razmene imovine između ruskih i stranih investitora planiraju se za 12. avgust 2024. godine. Reč je o hartijama koje su blokirane na računima NRD kod depozitara Euroclear i Clearstream.

Šema razmene, koju je razvio Banka Rusije, predviđa da neresiđenti mogu koristiti sredstva sa računa tipa ‘S’ za kupovinu ovih hartija. Organizator razmene je broker „Investiciona palata“. Prema podacima brokera iz juna, ruski investitori su ponudili za razmenu blokiranu imovinu vrednu više od 35 milijardi rubalja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.