Investicija vredna četiri milijarde evra

Austrijski OMV i rumunski Romgaz finansiraće istraživanje gasa u Crnom moru

BiznisEUInfrastruktura

21.6.2023 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Austrijski OMV i rumunski Romgaz finansiraće istraživanje gasa u Crnom moru Austrijski OMV i rumunski Romgaz finansiraće istraživanje gasa u Crnom moru
Austrijska naftna i gasna grupa OMV objavila je u sredu da će investirati do četiri milijarde evra, u saradnji sa rumunskom kompanijom Romgaz u... Austrijski OMV i rumunski Romgaz finansiraće istraživanje gasa u Crnom moru

Austrijska naftna i gasna grupa OMV objavila je u sredu da će investirati do četiri milijarde evra, u saradnji sa rumunskom kompanijom Romgaz u vlasništvu rumunske države, za razvoj projekta eksploatacije gasa u Crnom moru.

Projekat na koji se dugo čekalo, nazvan „Neptun Deep“, obuhvata koncesiju koja se proteže na 7.500 kvadratnih kilometra i očekuje se da će postati jedna od najvažnijih u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju u kome se precizira da bi proizvodnja trebalo da počne 2027. godine, prenosi Beta.

„OMV Petrom i Romgaz će zajedno investirati do četiri milijarde evra za razvojnu fazu projekta koja treba da dovede do eksploatacije 100 milijardi kubnih metara gasa“, saopštio je OMV.

OMV ima udeo od 51 odsto u zajedničkoj kompaniji OMV Petrom.

Plan još treba da odobri rumunska Agencija za mineralne resurse. Posle početka invazije na Ukrajinu, Rumunija koja ima velike rezerve energenta na kopnu i na moru, prošle godine je izmenila zakon koji je bio nepovoljan za ofšor-investicije.

Neptun Deep će obezbediti pouzdan i siguran izvor energije u regionu i istovremeno ojačati položaj naše grupe u Crnom moru i u jugoistočnoj Evropi, rekao je generalni direktor kompanije OMV Alfred Stern, objavljeno je u saopštenju.

Rumunija je krenula stopama svojih partnera u EU čiji cilj je smanjenje zavisnosti od ruskih energenata tokom zime.

Romgaz je 2021. godine preuzeo deo američkog giganta ExxonMobil, obeshrabrenog restriktivnim uslovima za eksploataciju nalazišta otkrivenog 2012. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...