Ugovor vredan pet milijardi dolara

Italijanski Eni blizu dogovora o kupovini Neptune Energy

Firme u fokusuSvetU fokusu

21.6.2023 12:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Italijanski Eni blizu dogovora o kupovini Neptune Energy Italijanski Eni blizu dogovora o kupovini Neptune Energy
Italijanska energetska grupa Eni S.p.A. bliži se postizanju dogovora o kupovini istraživača nafte i gasa Neptune Energy Group za oko pet milijardi dolara, prema... Italijanski Eni blizu dogovora o kupovini Neptune Energy

Italijanska energetska grupa Eni S.p.A. bliži se postizanju dogovora o kupovini istraživača nafte i gasa Neptune Energy Group za oko pet milijardi dolara, prema rečima upućenih.

Eni bi već ove nedelje mogao da objavi dogovor sa kompanijom Neptun, rekli su ljudi, koji su tražili da ne ostanu anonimni jer su razgovori privatni. Eni je spreman da pobedi „udvarače” za imovinu, uključujući TotalEnergies SE, piše Bloomberg.

Konačna odluka nije doneta i tajming dogovora bi se mogao promeniti ili bi pregovori ipak mogli propasti, dodali su ljudi. Neptun podržavaju Carlile Group Inc. i CVC Capital Partners.

Akcije kompanije Eni porasle su za 0,6 odsto, procenjujući kompaniju na 46 milijardi evra (50 milijardi dolara).

Predstavnici kompanija Eni, Neptun, Carlyle i CVC odbili su da komentarišu.

Eni ima Neptun na svom radaru najmanje od kraja prošle godine, jer kompanija nastoji da proširi svoje poslovanje sa prirodnim gasom, preneo je Bloomberg, a Reuters je izvestio da je Eni ušao u ekskluzivne pregovore.

Oko tri četvrtine Neptunove proizvodnje dolazi od prirodnog gasa u Severnom moru, Severnoj Africi i Aziji, svim regionima u kojima Eni posluje.

Osnovan 2015. godine od strane bivšeg šefa kompanije Centrica Plc Sema Lidloa (Sam Laidlaw), Neptun ima nekoliko ofšor-firmi u Velikoj Britaniji, Norveškoj i Holandiji, gde kaže da je najveći proizvođač gasa u holandskom sektoru Severnog mora, navodi se na njihovoj veb-stranici.

Energetske transakcije su se ove godine pokazale relativno otpornim, a vrednost poslova u sektoru je pala za 15 odsto na 143 milijarde dolara, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg, što je daleko manje ozbiljan pad u odnosu na onaj od 43 odsto u širem sklapanju poslova. Veliki deo aktivnosti bio je fokusiran na prelazak na čistiji oblik energije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...