dug put do kandidature za 2040. godinu

Berlin i Hamburg planiraju zajedničko organizovanje Olimpijskih igara

EULifestyleZanimljivosti

16.8.2024 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Berlin i Hamburg planiraju zajedničko organizovanje Olimpijskih igara Berlin i Hamburg planiraju zajedničko organizovanje Olimpijskih igara
Berlinska senatorka unutrašnjih poslova Iris Spranger namerava da sarađuje s gradom Hamburgom u mogućoj nemačkoj kandidaturi za domaćina Olimpijskih igara. „Dobrih 50 godina nakon... Berlin i Hamburg planiraju zajedničko organizovanje Olimpijskih igara

Berlinska senatorka unutrašnjih poslova Iris Spranger namerava da sarađuje s gradom Hamburgom u mogućoj nemačkoj kandidaturi za domaćina Olimpijskih igara.

„Dobrih 50 godina nakon ponovnog ujedinjenja, bio bi izvanredan znak zajedničkog rasta ako bi se Igre održavale u dva najveća grada na zapadu i istoku zemlje – Hamburgu i Berlinu“, rekla je Spranger za DPA.

Nije isključila ni saradnju s drugim gradovima. Nemačka planira da se kandiduje za Letnje olimpijske igre 2040.

Prema informacijama DPA, već je bilo razgovora između dva grada. Spranger je dodala da je Euro 2024. pokazao da „Berlin može da organizuje velike međunarodne događaje. Sportska metropola ima potrebnu infrastrukturu, logističko znanje, iskustvo i stručnost za organizaciju globalnih sportskih događaja najvišeg standarda.“

Nemačka savezna vlada službeno je utrla put nemačkoj olimpijskoj kandidaturi. Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) početkom avgusta potpisala je osnovni ugovor s Nemačkim olimpijskim sportskim savezom (DOSB), kao i saveznim državama i gradovima zainteresovanim za kandidaturu.

Nemačka je bila domaćin Olimpijskih igara 1936. u Berlinu za vreme nacizma i 1972. u Minhenu, plus Zimskih igara 1936. u Garmiš-Partenkirhenu.

Nekoliko kasnijih ponuda je propalo, a pokušaji Minhena za Zimske igre 2022. i Hamburga za 2024. zaustavljeni su referendumima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.