Savezni ustavni sud dobio žalbu

Ekološka udruženja u Nemačkoj nezadovoljna vladinom klimatskom politikom

EkologijaEUU fokusu

16.9.2024 13:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ekološka udruženja u Nemačkoj nezadovoljna vladinom klimatskom politikom Ekološka udruženja u Nemačkoj nezadovoljna vladinom klimatskom politikom
Ekološka udruženja u Nemačkoj Greenpeace i Germanwatch podnela su Saveznom ustavnom sudu ustavnu žalbu zbog, kako su navela, nezadovoljavajuće klimatske politike vlade. Žalbu je... Ekološka udruženja u Nemačkoj nezadovoljna vladinom klimatskom politikom

Ekološka udruženja u Nemačkoj Greenpeace i Germanwatch podnela su Saveznom ustavnom sudu ustavnu žalbu zbog, kako su navela, nezadovoljavajuće klimatske politike vlade. Žalbu je potpisalo više od 54.000 ljudi.

Sporna je pre svega reforma Zakona o zaštiti klime. Udruženja, takođe, traže korake za smanjenje emisije ugljen-dioksida u saobraćaju, prenosi DPA.

Vlada odlaže efikasne i socijalno pravedne mere za zaštitu klime i time krši prava na slobodu i jednakost, izjavila je advokatica podnosilaca žalbe Roda Ferhajen (Roda Verheyen).

„Kako bismo sačuvali svoja osnovna prava, smanjenje emisija mora se pravovremeno započeti i sprovesti – novine u Zakonu o zaštiti klime postižu upravo suprotno“, rekla je.

Bundestag je proletos izmenio Zakon o zaštiti klime. Do tada je važilo da ako se u pojedinim oblastima, na primer, u saobraćaju ili građevini, ne poštuju zakonske smernice za emisije ugljen-dioksida, nadležna ministarstva moraju za godinu dana da pokrenu hitne mere. Prošle godine, sektori saobraćaja i građevine nisu sledili smernice.

Reformom, koju udruženja nazivaju razvodnjavanjem zakona, se predviđa da se poštovanje klimatskih ciljeva više ne kontroliše retrospektivno po sektorima, već unapred, višegodišnje i međusektorski.

Mere se pokreću ako se dve godine uzastopno ispostavi da vlada ne ide ka ostvarenju klimatskih ciljeva za koje je rok 2030. godina.

Ekološka udruženja su podsetila i na uspešnu žalbu Saveznom ustavnom sudu 2021.

Sud je tada u osnovi zaključio da institucije moraju da učine mnogo više na postizanju klimatskih ciljeva i da ne smeju da odlažu korake za smanjenje emisija štetnih gasova na račun mlađih generacija.

  • ELLA

    16.9.2024 #1 Author

    Kasno smo se setili da cuvamo prirodu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.