očekuju se i veća potraživanja od kineske strane

Evropi potrebno oko 22 odsto tečnog prirodnog gasa više nego u 2022. godini

EU

29.3.2023 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropi potrebno oko 22 odsto tečnog prirodnog gasa više nego u 2022. godini Evropi potrebno oko 22 odsto tečnog prirodnog gasa više nego u 2022. godini
Ove godine Evropa će, prema rečima izvršnog direktora kompanije Total Energies Patrika Pujanea (Patrick Pouyanné), morati da uveze do 22 odsto više tečnog prirodnog... Evropi potrebno oko 22 odsto tečnog prirodnog gasa više nego u 2022. godini

Ove godine Evropa će, prema rečima izvršnog direktora kompanije Total Energies Patrika Pujanea (Patrick Pouyanné), morati da uveze do 22 odsto više tečnog prirodnog gasa nego 2022. godine, kako bi nadoknadila gubitak ruskog cevovodnog gasa.

„Starom kontinentu će ove godine biti potrebno dodatnih 15 do 25 miliona tona (od 20 milijardi do 34 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa. To bi bilo povećanje od 13 do 22 odsto“, izjavio je on, a prenosi Danas pozivajući se na magazin Nedelja Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Pujane je tokom predstavljanja najnovijih finansijskih rezultata francuskog energetskog giganta istakao da je predviđeno da će tokovi cevovodnog gasa iz Rusije ove godine pasti na oko 27 milijardi kubnih metara, sa 60 milijardi kubnih metara prošle godine usred nastavka rata u Ukrajini.

Njegova procena je da će verovatno doći do neke napetosti na tržištu tečnog prirodnog gasa do sredine godine, s obzirom na to da bi evropska potražnja za rashlađenim gorivom trebalo da premaši ponudu od procenjenih 410 miliona tona.

„Očekivanja da će kineska privreda povećati svoju ekonomsku aktivnost znači da će ta zemlja možda morati da uzme deo ili sve od 16 miliona tona (22 milijarde kubnih metara) koje je izgubila od Evrope prošle godine“, smatra Pujane.

Tagovi
GAS GASOVOD
  • DUSA

    3.9.2023 #1 Author

    Svake godine ce sve vise i vise trebati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...