Prethodno povećanje cena bilo 1. januara

Struja od maja skuplja za osam, a gas za 10 odsto

Srbija

28.3.2023 11:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Struja od maja skuplja za osam, a gas za 10 odsto Struja od maja skuplja za osam, a gas za 10 odsto
Električna energija će za domaćinstva od 1. maja biti skuplja za osam procenata, a gas za deset odsto, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.... Struja od maja skuplja za osam, a gas za 10 odsto

Električna energija će za domaćinstva od 1. maja biti skuplja za osam procenata, a gas za deset odsto, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Nova cena kilovat-časa struje za domaćinstva iznosiće 13,31 dinar, a gasa 4,91 dinar sa PDV-om. Prethodno povećanje cena struje i gasa bilo je 1. januara.

U saopštenju se navodi da će cene električne energije i prirodnog gasa za domaćinstva u Srbiji i posle jednocifrenog poskupljenja 1. maja ostati među najnižim u Evropi.

„Trenutna situacija sa energentima u Evropi najteža je u 21. veku zbog geopolitičkih dešavanja. Zato Vlada Srbije ulaže dodatna sredstva kako bi srpski energetski sistem funkcionisao nesmetano, što je i bio slučaj tokom zimske sezone. Uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje i gasa, koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Tako će, na primer, prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara“, ističu iz resornog ministarstva. 

Naglašeno je da će cene električne energije i gasa za domaćinstva u Srbiji ostati i dalje među najnižima u Evropi pre svega zbog dotacija države, jer želi da obezbedi nesmetano snabdevanje, uz maksimalno očuvanje životnog standarda građana.

„Upravo građani, i to oni najugroženiji, i dalje su prioritet Vlade Srbije. Kako bismo pomogli socijalno ugroženim potrošačima u budžetu su izdvojene četiri milijarde dinara. Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa“, piše u saopštenju.

Iz resornog ministarstva su pozvali građane da se odgovorno ponašaju prema električnoj i toplotnoj energiji.

„Štedite, jer uštedama pomažete sebi, vašem novčaniku i dajete dobar primer vašoj deci. Hvala građanima za 10 odsto uštede električne energije u periodu od oktobra do januara 2022/23. godine. Država će nastaviti da subvencioniše poboljšanje energetske efikasnosti širom zemlje, a ubrzo će biti raspisan novi javni poziv“, ističe se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...