različiti kriterijumi registracije za firme po veličini

Evropska direktiva koja nalaže jednaku platu za jednak rad stupila na snagu

EU

12.6.2023 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropska direktiva koja nalaže jednaku platu za jednak rad stupila na snagu Evropska direktiva koja nalaže jednaku platu za jednak rad stupila na snagu
Na snagu je stupila evropska direktiva koja utvrđuje mere transparentnosti plata kao što su informacije o zaradama za osobe koje traže zaposlenje i pravo... Evropska direktiva koja nalaže jednaku platu za jednak rad stupila na snagu

Na snagu je stupila evropska direktiva koja utvrđuje mere transparentnosti plata kao što su informacije o zaradama za osobe koje traže zaposlenje i pravo da znaju kolika je plata zaposlenih koji rade isti posao.

„Direktiva o jačanju primene principa jednake plate za jednak rad ili rad jednake vrednosti za muškarce i žene uz transparentnost plata i mehanizme sprovođenja“, kako se zvanično naziva, obuhvata nekoliko mera za poslodavce u javnom i privatnom sektoru.

Za one koji zapošljavaju više od 50 radnika, propisano je da svoje zaposlene moraju upoznati sa kriterijumima za određivanje visine plate i napredovanja, piše Seebiz.

Direktiva nalaže mere kojima se kroz politiku plata obezbeđuje jednaka plata za jednak rad ili rad jednake vrednosti, kao i mere kojima se omogućava žrtvama diskriminacije da ostvare pravo na jednaku platu i traže punu odštetu, objašnjavaju u Ministarstvu rada Belgije.

Poslodavci sa više od 100 zaposlenih biće u obavezi da prijave različite aspekte rodnog jaza u platama prema Direktivi.

  • Za poslodavce sa više od 250 zaposlenih, prva obaveza registracije je 7. juna 2027. godine, a nakon toga svake godine,
  • Za poslodavce sa 150 do 249 zaposlenih, prva obaveza prijavljivanja je 7. juna 2027. godine, a nakon toga svake tri godine,
  • Za poslodavce sa više od 100 zaposlenih, obaveza prijave počinje 7. juna 2031. godine, nakon čega će to morati da čine svake tri godine.

Obaveza prijavljivanja odnosi se na razlike u zaradama i varijabilnim delovima zarada po polu i odnosi se na sve zaposlene.

„Ukoliko se u izveštaju o zaradama nađe neopravdana i neotklonjena razlika u prosečnoj zaradi, koja je veća od pet odsto u bilo kom platnom razredu, vrši se zajednički obračun plata sa predstavnicima radnika“, ističu u Ministarstvu rada.

Prema direktivi, države članice će uspostaviti i pravila o efikasnim, srazmernim i odvraćajućim kaznama za kršenje prava i obaveza u vezi sa principom jednake plate za jednak rad. Za javna preduzeća će propisati mere prema kojima će privredni subjekti ispunjavati svoje obaveze po principu jednake plate za jednak rad pri obavljanju javnih ugovora ili koncesija.

Zemlje članice EU moraju da implementiraju direktivu u nacionalno zakonodavstvo u roku od tri godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...